2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tankönyvkiadókat szólított fel a szlovák oktatási miniszter: ne használják magyarul a helységneveket

2007. szeptember 28. 09:56, utolsó frissítés: 09:56

Élesen bírálta a Magyar Koalíció Pártja csütörtökön, hogy Ján Mikolaj, a szlovák oktatási tárca vezetője és a kormány alelnöke a magyarok nyelvi jogait korlátozó intézkedésekkel kísérletezik, amikor egy tankönykiadónak levélben tiltja meg a magyar helységnevek használatát.

Berényi József, az MKP alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón mutatott be egy Mikolaj által jegyzett levelet. Ezt a miniszter egy magát megnevezni nem kívánó tankönyvkiadónak írt még januárban, s benne a szlovák helységnevek használatára kötelező elvárását fogalmazza meg.

Berényi ezzel kapcsolatosan az MTI-nek elmondta: a miniszter több kiadót is megintett a szlovákiai helység- és földrajzi nevek nem szlovák nyelvű használata miatt, de a kiadók ellenkezésének nem volt foganatja.

"A levélben megfogalmazottnak semmilyen törvényi háttere nincs, az ellenkezik a kisebbségvédelmi keretegyezménnyel, nemkülönben a európai kisebbségek és regionális nyelvek védelméről rendelkező chartával, amelyek a két nemzetközi dokumentummal azonosuló, a dokumentumokat ratifikáló országokban lehetővé teszik a történelmi helységnevek használatát. Szlovákia is ilyen ország, de úgy tűnik, a szlovák kormány ezt annak ellenére sem hajlandó tiszteletben tartani, hogy Robert Fico kormánya a kezdetekben vállalta: megőrzi a nemzetiségi jogok status quo-ját."

Berényi úgy véli: a szlovákiai magyarok ettől még aligha fogják más nyelven használni az általuk lakott településeik nevét, de ha a gyermekeik a magyar nyelvű tankönyveikben más helységnevekkel lesznek kénytelenek szembesülni, akkor senki se csodálkozzon azon, hogy már kiskoruktól másodrangú állampolgároknak fogják magukat érezni a hazájukban. Abban a Szlovákiában, ahol a szlovákok bármely világvárost vagy magyarországi helységet zavartalanul jelölhetnek olyan szlovák névalakkal, amely mindenütt ismeretlen. Ezért az a nem szlovák ember, aki egy szlovák kiadványban vagy térképen Münchent, Bécset, Koppenhágát, Egert, Esztergomot, vagy Pécset keresi, de a helyükön Mnichovot, Viedent, Kodant, Jagert, Ostrihomot és Petikostolít talál, mégsem emeli fel a szavát ellene, legfeljebb elmosolyodik - fejtette ki az MKP alelnöke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS