2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szigorúbb európai minőségellenőrzés a veszélyes kínai játékok ellen

2007. szeptember 27. 15:37, utolsó frissítés: 15:37

Az európai játékvisszavonások után az Európai Parlament a játékok biztonságáról szóló irányelv mielőbbi felülvizsgálatát, hatékonyságának fokozását követeli. A képviselők betiltanák a veszélyes anyagokat tartalmazó játékokat, és pontos tájékoztatást várnak el az egyes termékek eredetéről.

A Mattel amerikai játékgyártó cég mintegy 21 millió, Kínában gyártott termékét kényszerült bevonni idén augusztus óta. A veszélyesnek minősített játékok egyrészt túl sok ólmot, másrészt könnyen leváló mágneses alkatrészeket tartalmaztak. Az ügy kapcsán Meglena Kuneva, uniós fogyasztóvédelmi biztos szeptember 12-én számolt be az EP belső piaci szakbizottságának, a fogyasztóvédelmi rendszer általános felülvizsgálatát ígérve.

Az EP konkrét, eredményes és hatékony termékbiztonsági intézkedések bevezetését szorgalmazza. Eszerint a Bizottságnak javaslatot kellene tennie egyes veszélyes vegyi anyagok – így valamennyi 1-es, 2-es és 3-as kategóriájú rákkeltő, mutagén vagy a reprodukciót károsító anyag és egyéb, hasonlóan magas kockázatú toxikus anyag – teljes körű betiltására.

Az EU korábban létrehozta a RAPEX (Community Rapid Information System - Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer) elnevezésű sürgősségi riasztórendszert, amely biztosítja, hogy a veszélyes termékekkel kapcsolatos információkról valamennyi tagállam és az Európai Bizottság is mielőbb értesüljön. Az EP most a RAPEX hatékonyságának növelését kéri, hogy „a tagállamok a jövőben képesek legyenek a lehető legtöbb nem biztonságos termék felderítésére és a piacról való kivonására vagy visszahívására”.

2006-ban a felderített nem biztonságos termékek 48 százaléka Kínából származott, és 17 százaléka azonosítatlan eredetű volt. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS