2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Budapest adna otthont az európai innovációs intézetnek

2007. szeptember 27. 15:20, utolsó frissítés: 15:20

Magyarország is versenyben van azért, hogy otthont adhasson az uniós Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek https://kulpol.transindex.ro/?hir=4493. A hat évre több mint 2,4 milliárd eurós költségvetésű intézmény létrehozásáról szóló jogszabályt most első olvasatban szavazta meg az Európai Parlament.

A finn szocialista Reino Paasilinna jelentésében emlékeztet: a kutatás-fejlesztés finanszírozásában az unió jelentősen elmarad versenytársaitól. Az erre fordított összegek 2003-ban az EU 25 tagállamában 1,92 százalékot tettek ki, miközben az Egyesült Államokban 2,59, Japánban pedig 3,15 százalék volt ez az arány. Mindössze két tagállam, Svédország és Finnország teljesítette azt a barcelonai célkitűzést, amely szerint a GDP 3 százalékát kellene erre a területre költeni – figyelmeztet Paasilinna.

Az intézet célja, hogy előmozdítsa és összehangolja az innovációt, kutatást és felsőoktatást, valamint elősegíti az európai felsőoktatási térségen belüli mobilitást. Tudományos és innovációs társulásokat választ és jelöl ki az elsődleges fontosságú területeken, megfelelő támogatást nyújt számukra, megfelelő minőségellenőrzési intézkedéseket alkalmaz, mozgósítja a szükséges köz- és magánforrásokat – áll a jogszabályban.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet a 2008. január 1-jével kezdődő hat éves időszakban mintegy 2,4 milliárd euróval gazdálkodhatna az elképzelések szerint. Ebből – a Bizottság javaslatát elfogadva – 308,7 millió eurót adnának közösségi pénzből a képviselők. A többi az intézmény saját tevékenységéből, állami hozzájárulásból, az Európai Beruházási Banktól és a magánszférából jönne.

Hegyi Gyula szocialista képviselő felajánlotta, legyen Budapesten az Európai Technológiai Intézet központja és igazgatótanácsának székhelye. Rámutatott, Magyarországon még nincs EU-intézmény, Budapestet pedig a természettudományokban szerzett rendkívüli tapasztalat is alkalmassá teszi, hogy székhellyé váljon. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS