2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-irányelv: különleges szociális védelem a romáknak

2007. szeptember 27. 15:05, utolsó frissítés: 15:05

A származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmódról szóló irányelv végrehajtására szólítja fel a tagállamokat az Európai Parlament.

Az EP a személyek közötti, faji vagy etnikai származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvének alkalmazásáról szóló, 2000/43/EK irányelv alkalmazásáról fogadta el a zöldpárti, holland Kathalijne Maria jelentését. Az EP emlékeztet: az irányelv „minimumszabályokat állapít meg, ezért alapként kell szolgálnia, amelyre egy átfogó megkülönböztetésellenes politikát kell felépíteni”.

Az EP „úgy véli, hogy a roma közösségnek – más elismert etnikai közösségekkel együtt – különös szociális védelemre van szüksége, különösen a bővítést követően, mivel a kizsákmányolás, a hátrányos megkülönböztetés és a kirekesztés problémái azóta még inkább kiéleződtek”.

Ennek elérése érdekében képzésben kell részesíteni az illetékes közigazgatási alkalmazottakat, a tagállamoknak pedig helytálló és megbízható információkat és adatokat kell szolgáltatniuk az etnikai kisebbségek helyzetére, diszkriminációjára vonatkozóan. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS