2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mianmar: 8 halott, a hadsereg lezárta a fővárost

2007. szeptember 27. 10:37, utolsó frissítés: 10:46

Szögesdróttal zárta le a mianmari hadsereg Rangun fő útvonalait az újabb tiltakozásoktól tartva. A belvárosi Szule-pagodánál vízágyukat helyeztek készenlétbe a tiltakozások megakadályozására. Több száz tüntető ennek ellenére kivonult csütörtökön is az utcára.

A hatóságok korábban több ellenzékit őrizetbe vettek ugyan, de Aung San Suu Kyi Nobel-békedíjas ellenzéki vezetőt nem – közölte egy ázsiai diplomata, aki nem kívánta magát megnevezni. Hozzátette, hogy az asszonyt továbbra is házi őrizetben tartják a hatóságok.

Az ENSZ Biztonsági Tanács szerdán tartott rendkívüli ülést a testület európai tagjainak kérésére. A tagok megosztottsága miatt azonban a testület nem adott ki hivatalos nyilatkozatot, amelyben elítélte volna a mianmari tüntetések erőszakos megtorlását, csupán “aggodalmát fejezte ki” az események alakulása kapcsán, valamint önmérsékletre intett.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió arra kérte a BT-t, hogy ítélje el a békés tüntetések erőszakos elfojtását, és vegye fontolóra szankciók elrendelését. A mianmari katonai kormányzattól pedig azt követeli, hogy kezdjen párbeszédet Aung Szan Szú Csi (Aung San Suu Kyi) Nobel-békedíjas ellenzéki vezetővel és az etnikai kisebbségekkel. Kína szerint azonban “a szankciók nem használnak az ilyen helyzetekben". Kínával egyetért Oroszország is abban, hogy az emberi jogok kérdéseinek nincs semmi köze a békéhez és a stabilitáshoz, márpedig a Biztonsági Tanácsnak akkor van joga beavatkozni, ha veszély fenyegeti a békét és a stabilitást.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ENSZ-közgyűlés 62. ülésszakán tartott nyitóbeszédében kedden jelentette be, hogy rövidesen különmegbízottat küld Mianmarba. Megbízottja, Ibrahim Gambari azonban még nem kapott vízumot a mianmari hatóságoktól, noha már szerda este szeretett volna elutazni az ázsiai országba.

A hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország (G8) miniszterei szerdán elítélték a junta által a tüntetők ellen elrendelt erőszakos megtorlást. Az Európai Unió és az Egyesült Államok közös nyilatkozatban szólította fel szerdán a mianmari hatóságokat, hogy hagyjanak fel a békés tüntetők ellen alkalmazott erőszakkal, és kezdjenek párbeszédet a demokráciapártiak vezetőivel. Brüsszel és Washington egyúttal sürgette Kínát, Indiát, a dél-kelet-ázsiai országokat tömörítő ASEAN-t és más térségbeli országokat, hogy vessék latba befolyásukat a burmai/mianmari nép oldalán.

Hivatalos források szerint legkevesebb három buddhista szerzetes életét vesztette, további 17 megsérült szerdán; az ellenzéki sajtó nyolc halálos áldozatról és közel 150 sérültről tud. A BBC szerint mintegy 200 szerzetest letartóztattak. Egy Rangunban akkreditált francia diplomata azt mondta rádiónyilatkozatában, hogy a biztonsági erők a tüntetőkre is lőttek, nemcsak a levegőbe, mint hivatalosan közölték. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS