2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush "nemtörődöm világcsendőr"

2007. szeptember 27. 10:20, utolsó frissítés: 10:20

A világot veszélybe sodró "nemtörődöm világcsendőrnek" nevezte George Bush amerikai elnököt az ENSZ-ben a kubai külügyminiszter, aki szerint Bush "csalással és megtévesztéssel" került hatalomra, s "nincs erkölcsi tekintélye vagy hitele ahhoz, hogy bárkit bíráljon".

Az ENSZ-közgyűlés éves miniszteri tanácskozásán Felipe Pérez Roque azt mondta: Bush elnöknek nincs joga a demokráciáról szónokolni azután, hogy a 2000. évi amerikai elnökválasztáson "csalás és megtévesztés" révén győzött. Ha nem csalt volna, a világnak ma nem kellene őt hallgatnia, helyette Al Gore beszélhetne az ENSZ-ben a klímaváltozás veszélyeiről.

A kubai diplomácia vezetője előző nap tüntetőleg kiviharzott Bush beszéde alatt az ülésteremből, amikor az amerikai elnök arról szólt, hogy Kuba "kegyetlen diktátorának", Fidel Castrónak a hatalma a végéhez közeleg. Bush azt is megjegyezte, hogy Irán, Észak-Korea és Mianmar mellett Kubában is lábbal tiporják az emberi jogokat.

Felipe Pérez Roque "szégyenletesnek és durvának" nevezte Bush szavait. Leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak nincsen joga "rezsimváltásokat" kierőszakolni szuverén államokban háborúk és büntetőintézkedések útján. A világrendőr zavarodott, elmebajos fantáziálásának nevezte Bush beszédét, amelyet szerinte középszerűség és cinizmus jellemzett.

Pérez Roque az amerikai elnököt tette felelőssé az iraki háború 600 ezer polgári áldozatáért. Mint mondta, Bushnak egyetlen ország esetében sincsen erkölcsi alapja számon kérni az emberi jogok tiszteletben tartását, miután engedélyezte foglyok kínzását a guantánamói amerikai táborban és az iraki Abu Graib börtönében. Beszéde alatt az Egyesült Államok küldöttségének helye üres volt az ülésteremben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS