2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lövöldözés Grúzia és Dél-Oszétia között

2007. szeptember 27. 10:15, utolsó frissítés: 10:15

A grúz és a dél-oszétiai katonaság egységei tüzet nyitottak egymásra és a másik fél lakott településeire szerdán: néhány civil sebesült is van. A vegyes békefenntartó erő, amely a nyugalmat hivatott biztosítani Grúzia és a fennhatósága alól 1992-ben háborúval kiszakadt Dél-Oszétia között, már a kora reggeli órákban a feszültség növekedését jelentette azzal, hogy előző nap két dél-oszétiai rendőrök által feltartóztatott, ittasan autót vezető grúz békefenntartó katona miatt már fegyveres konfliktus tört ki.

A dél-oszétiai külügyminisztérium a nap folyamán azzal vádolta meg Grúziát, hogy a folyamatos provokációk politikáját folytatja. Mihail Mindzajev dél-oszétiai belügyminiszter egy szerdai interjúban utalt Iraklij Okruasvili volt grúz védelmi miniszter előző nap nyilvánosságra került leleplezéseire, amelyekben az is szerepelt, hogy Tbiliszi 2006 tavaszán tervezett egy "kis operációt, amely nagyobb veszteségek nélkül visszahozta volna Dél-Oszétiát". Egyben közölte: Dél-Oszétiában a lakosság többször kinyilvánította, hogy ha kell, fegyverrel is megvédi függetlenségét.

Mindezek után 21 óra tájban összecsapások kezdődtek a konfliktusövezetben: előbb a grúz televízió jelentette, hogy néhány grúz település lakosainak a pincékben kellett menedéket keresni a dél-oszétiai tűz miatt. Ezzel szemben a dél-oszétiai belügyminisztérium azt közölte, hogy a grúz katonaság lövi Chinvalit, a dél-oszét fővárost, az ottani erők viszonozzák a tüzet, s mindkét fél további erőket vezényelt a határ térségébe. A főváros elleni támadás helyi idő szerint 23 óra körül véget ért.

Eközben az utóbbi hetekben nem szűnnek az összecsapások a grúz-abháziai konfliktusban sem, s egyre romlik Grúzia és Oroszország kapcsolata. Tbiliszi ugyanis nemrég azzal vádolta Oroszországot, hogy egy, a grúz légtért megsértő orosz gép rakétát dobott le. Az incidens nagy nemzetközi figyelmet keltett, de később elcsendesedett az ügy, megfigyelők szerint azért, mert a grúz félnek nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítania állításait.

A grúz államfő azzal vádolta Oroszországot az ENSZ-közgyűlésben, hogy beavatkozik Grúzia belügyeibe, "meggondolatlan és veszélyes" magatartást tanúsít. Mihail Szaakasvili a Közgyűlésben szerdán tartott beszédjében példaként hozta fel azt a szeptember 20-i incidenst, amelyben grúz és abház fegyveresek csaptak össze az elvileg Grúziához tartozó, de elszakadni kívánó Abházia határvidékén. Az összetűzésben két orosz katona halt meg. "Mit keres egy orosz alezredes grúziai erdőkben, fegyveres lázadók csoportját szervezve és vezetve terrorista küldetésre?" - tette fel a kérdést.

Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete újságíróknak azt mondta, hogy grúz csapatok indokolatlanul támadták meg a Kodori-szorosban egy terrorellenes gyakorlatozás résztvevőit, és két orosz kiképzőtisztet megöltek. Csurkin a Biztonsági Tanácsot is tájékoztatta a történtekről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS