2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EP: 20%-os zöldenergia 2020-ra, EB: környezetbarátabb közlekedés

2007. szeptember 26. 16:01, utolsó frissítés: 16:01

Támogatja az Európai Parlament kedden Strasbourgban jóváhagyott jelentése szerint azt az uniós célkitűzést, hogy 2020-ra az EU-ban fogyasztott energia ötödét megújuló forrásokból fedezzék. A jelentés emlékeztet, „hogy az EU-ban használt összes energia 40 százalékát épületekben használják, és hatalmas lehetőség van a fogyasztás csökkentésére azáltal, hogy ezen ágazat teljes energiaszükségletét megújuló energiákból fedezzék”.

Olajos Péter magyar néppárti képviselő szerint azonban sajnálatos, hogy az EU korábbi célkitűzése, miszerint a megújuló energiák részesedése az EU energiamixében 2010-re 12 százalékos legyen, minden valószínűség szerint nem fog teljesülni. Szerinte félő, hogy a mostani, 2020-ra 20 százalékot előirányzó célkitűzés is veszélyben forog a tagállamok miatt. Szankciókat javasolt arra az esetre, ha egy ország nem teljesíti a tagállamonként meghatározott célkitűzéseket.

Az Európai Bizottság egyébként úgynevezett “zöld iratot” (green papert, azaz általános közpolitikai kérdésekről szóló vitairatot) fogadott el a kulturáltabb és környezetbarátabb közlekedésről. A testület összesen huszonöt kérdést vetett fel, köztük olyanokat, hogy miként javítható a kollektív közlekedés minősége, hogyan fokozható a tiszta és energiatakarékos technológiák használata, hogyan népszerűsíthető a gyaloglás és a kerékpározás, hogyan lehet megvédeni a kollektív közlekedést igénybe vevő utasok jogait.

A témával kapcsolatban 2008. március 15-ig bárki megoszthatja véleményét a bizottsággal (e-mailcím: tren-urbantransport@ec.europa.eu). Ezek összegzéseképpen jövő ősszel készíti el a testület a városi közlekedéssel kapcsolatos cselekvési tervet. (mti, ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS