2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hongkong: gyorseljárás a madárinfluenza kimutatására

2007. szeptember 26. 15:24, utolsó frissítés: 15:24

A korábbinál hatékonyabb fellépést remélnek a madárinfluenza vírusának terjedése ellen egy új eszköztől, amit szingapúri kutatók fejlesztettek ki a vírus kimutatására. Míg a hagyományos laboratóriumi módszerrel mintegy négy órát vesz igénybe a vizsgálat, az új eszközzel torokváladékból fél óra alatt kimutatható a kórokozó jelenléte -- írták a feltalálók a Nature Medicine orvosi szaklapban.

A módszer másik előnye az egyszerűség. A laboratóriumi eljárással először el kell különíteni, azután pedig tenyészteni kell a vírust az azonosításhoz. Az új eszköz minderre egymagában képes. "Pontossága összehasonlítható a hagyományos eljáráséval, ugyanakkor olcsóbb és gyorsabb", nyilatkozta Jürgen Pipper, a szingapúri Biomérnöki és Nanotechnológiai Intézet munkatársa.

A találmány segítségével helyben elvégezhetők a vizsgálatok, ami különösen a fejletlen egészségügyi hálózattal rendelkező országokban tenné hasznossá az eszközt.

Kutatók évek óta tartanak attól, hogy a madárinfluenza-vírusnak az emberre is veszélyt jelentő, de az esetek nagy többségében csak madarakat megfertőző H5N1 jelű altípusának kialakul emberről emberre terjedő változata is, ami világméretű járványhoz vezethetne. Egy ilyen esetben a vírus hirtelen elterjedése elleni fellépés sikere azon múlik, milyen hamar sikerül felismerni az első fertőzéseket, mutatnak rá az új módszer kifejlesztői. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS