2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ENSZ BT jóváhagyta a csádi és közép-afrikai ENSZ-EU-missziót

2007. szeptember 26. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kedden jóváhagyta az ENSZ és Európai Unió által felállítandó vegyes békefenntartó misszió küldését Csádba és a Közép-afrikai Köztársaság északkeleti részébe, amelynek feladata az lesz, hogy megvédje a szomszédos Dárfúrban dúló konfliktus sújtotta lakosokat.

A Franciaország által benyújtott és a tizenöt tag által egyhangúlag elfogadott határozatban a BT egyévi időtartamra adott felhatalmazást a Európai Unió által katonailag támogatott ENSZ-rendőröknek, hogy "megteremtsék a menekültek és áttelepülők önkéntes és tartós visszatérésének lehetőségét".

Az ENSZ adatai szerint a nyugat-szudáni tartományban dúló véres konfliktus Csádban 236 ezer dárfúri menekültet és 173 ezer csádi áttelepültet, a Közép-afrikai Köztársaság északi részén pedig tízezer dárfúri menekültet és több mint 200 ezer áttelepülőt érint.

A tervek szerint az ENSZ 300 rendőrt küld Csádba a menekülttáborokat őrző mintegy 850 rendőr kiképzésére. A táborok körüli övezetet legfeljebb 4000 főnyi európai uniós kontingens biztosítja. A vegyes misszió feladata lesz az ENSZ és az Afrikai Unió által felállítandó s 2008 közepéig Dárfúrba vezénylendő közös békefenntartó misszó támogatása is. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS