2020. január 25. szombatPál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Országgyűlési beszámoló a Szülőföld Alap tevékenységéről

2007. szeptember 25. 17:59, utolsó frissítés: 17:59

Geberle Erzsébet (SZDSZ) a Szülőföld Alap által nyújtott támogatásokról, Szászfalvi László (KDNP) a határon túli magyarok és az anyaország közötti bizalom megrendüléséről, Csapody Miklós (MDF) az alap támogatási rendszeréről beszélt a Szülőföld Alap 2005-2006. évi tevékenységéről szóló beszámoló, és az azzal összefüggő határozati javaslat általános vitájában, kedden az Országgyűlésben.

Geberle Erzsébet arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országgyűlés a Szülőföld Alapról szóló törvényt többek között a szomszédos országokban élő magyarság szülőföldjén való boldogulása érdekében alkotta meg. Kiemelte: olyan valódi támogatásokra nyílt lehetőség a határon túli magyarság számára, mely az anyagi és szellemi gyarapodást, a nyelv és a kultúra megőrzését, az anyaországgal való kapcsolatok ápolását segítette.

A liberális politikus hangsúlyozta: kampányolni kell annak érdekében, hogy az emberek a személyi jövedelemadójuk egy százalékát az alapnak adják. Kitért arra, hogy az alap mindenki számára átlátható módon nyújtott támogatást. Mint elhangzott, az alap 2007-ben több mint kétmilliárd forintból gazdálkodhat.

"A valódi tettek és valódi támogatások többet érnek a nemzeti melldöngetésnél" - jelentette ki Geberle Erzsébet, aki a határozati javaslat elfogadását javasolta az Országgyűlésnek.

Szászfalvi László (KDNP) hangsúlyozta: a parlamentben hosszú éveken keresztül konszenzus volt a határon túli magyar közösségek segítése érdekében. Hozzátette: a kettős népszavazás után ez a konszenzus megrendült, megrendült a bizalom az anyaország és a határon túli magyar közösségek között. Az ellenzéki képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy megszűnt a Máért, a Határon Túli Magyarok Hivatala, az Illyés Közalapítvány és "általában jelentősen csökkennek a források a határon túli magyar közösségek támogatására". A KDNP azt hiányolja, hogy - mint Szászfalvi László fogalmazott - az alap nem egy kormányzati aktuálpolitikától független nemzetstratégiai alapként működik.

Csapody Miklós (MDF) azt mondta: olyan személyek testesítik meg a kormány határon túli politikáját, "akiknek a tevékenysége rosszul cseng". Rámutatott arra, hogy minden magyar kormánynak alkotmányos kötelezettsége a határon túli magyarok támogatása. Az ellenzéki politikus közölte: az MDF az új támogatási rendszerrel már 2005-ben sem értett egyet, ezért a beszámolót nem fogadja el, csak tudomásul veszi. Az MDF javasolja, hogy az Országgyűlés törvényben rögzítse a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) jogi státuszát, azaz mondja ki: a KMKF a Magyar Országgyűlés szerve. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS