2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új atomreaktorokat építenének az Egyesült Államokban

2007. szeptember 25. 10:16, utolsó frissítés: 13:00

Csaknem 30 év óta először új atomreaktorok építését tervezik az Egyesült Államokban. Az 1979-es híres Three Mile Island-i atomerőmű-baleset óta Amerikában nem épült új reaktor. A New Jersey-i NRG Energy cég most azonban benyújtotta ez irányú kérelmét az amerikai Atomenergetikai Felügyelő Hatósághoz (NRC). A cég két új reaktorral akarja bővíteni a texasi Houstontól délnyugatra fekvő Bay Cityben jelenleg kér reaktorral működő erőművet.

Az NRG hétfői közleményében úgy fogalmazott: új nap virradt az amerikai energiaiparra. A korszerű dél-texasi atomreaktorok (STP 3 és 4) tiszta, biztonságos és megbízható energiaforrást jelentenek. A cég szerint az új reaktorok az Egyesült Államok energiatermelésének biztonságát fokozzák, továbbá a környezetvédelmi előírásoknak is messzemenőkig megfelelnek. Az NRG szerint az atomenergia jelenti az egyetlen megvalósítható alternatívát a hagyományos széntüzelésű erőművekkel szemben, miközben az atomerőművek nem bocsátanak ki globális felmelegedést okozó gázokat.

Az Egyesült Államok energiatermelésében az atomenergia 20 százalékot képvisel. A Three Mile Island-i baleset óta - amelyet az 1986-os csernobili tragédiáig a világ legsúlyosabb atomerőmű-baleseteként tartottak számon - az ellenzők a baleset lehetőségére, valamint a kezelhetetlen radioaktív hulladékra hivatkoztak.

Az NRG közleménye szerint az STP 3 és 4 kapacitása 2700 megawatt lesz, ami kétmillió háztartás áramellátását biztosítaná. A két reaktor a tervek szerint 2014-re, illetve 2015-re készülne el.

Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint az Egyesült Államok áramszükséglete 2030-ra 40 százalékkal fog növekedni a jelenlegihez képest. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS