2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szlovákia legfőbb ügyésze leváltja a Malina Hedvig-ügyben nyomozókat

2007. szeptember 25. 10:03, utolsó frissítés: 10:03

Szlovákia legfőbb ügyésze hétfőn úgy döntött, hogy a Malina Hedvig ellen folyó eljárásban eljáró nyomozókat és ügyészeket leváltja, és helyükbe újakat állít. Dobroslav Trnka döntéséről hétfőn este adott hírt egy internetes szlovák hírportál. Eszerint a legfőbb ügyész továbbra sem találta helyénvalónak a nyitrai magyar egyetemista elleni támadás ügyében sietősen lezárt nyomozás újbóli megnyitását, hanem a lány ellen folyó nyomozásban eljárni hivatott emberek helyébe állított másokat.

A legfőbb ügyész a belügyminiszterrel, Robert Kalinákkal folytatott egyeztetése nyomán hozta meg a döntést, miszerint az üggyel a továbbiakban egy öt személyből álló csoport foglalkozzon. Az öt emberből kettő ügyész, kettő rendőrségi nyomozó, egy pedig a belügyminisztérium operatív dolgozója. Az ügyészek közül az egyik a csoport munkájának ügyészi felügyeletére is megbízást kapott.

Az újonnan kinevezett munkacsoport két nyomozója a két ügyész jelenlétében ismét kihallgatja azokat a számba vehető személyeket, akiket a Hedvig ellen folyó eljárásban jónak lát meghallgatni. A lány ellen azért indult - a hatóság megtévesztése és hamis eskü gyanúja miatt - eljárás, mert két lakossági feljelentés érkezett ellene. A feljelentők szerint Malina Hedvig azzal gyanúsítható, hogy bemocskolta hazája jó hírnevét, amikor hamis feljelentésében a rendőrségen azt vallotta, hogy tavaly augusztus 25-én két bőrfejű azért támadta meg, mert magyarul beszélt. A feljelentők egyike időközben öngyilkos lett, a másikról kiderült, hogy korábban a szlovák titkosszolgálat (SIS) tisztje volt.

A Nyitrán tanuló csallóközi diáklány ügyében azért állították le a feljelentése nyomán elkezdett nyomozást, mert a rendőrség arra a megállapításra jutott, hogy a lány a történetet csak kitalálta. Nem sokkal később azért indulhatott ellene eljárás, mert akadt két feljelentő, aki egybehangzóan hazugsággal gyanúsította meg a lányt. Hedvig állítólagos hazugságait bizonyítandó Robert Fico kormányfő, Robert Kalinák belügyminiszter és Ján Packa országos rendőrfőkapitány is felléptek a televízióban, azt bizonygatva, hogy a lány hazudik, senki sem bántalmazta. Packa később elismerte, hogy Hedviget valaki mégis megverte, de a történet valós változata nem úgy szól, ahogy a sértett előadja.

Ficót, Kalinákot és Packát a közelmúltban egy magas rangú volt rendőrtiszt följelentette, mert úgy találta, hogy mindhárman visszaéltek hivatali jogkörükkel, amikor betekintettek egy - akkor még - lezáratlan nyomozás aktáiba. Erre reagálva Fico azt állította, hogy a Malina Hedvig-ügy napirenden tartása kormánya megbuktatására irányul.

A legfőbb ügyész hétfői bejelentése kapcsán azt is tudni lehet, hogy az öttagú csoport azt a nyitrai bőrfejűt is kihallgatja majd, aki a rendőrség szerint korábban már "golyóálló alibit igazolt". Az illetőt azonban egy nyitrai férfi a televízió nyilvánossága előtt később Hedvig egyik támadójaként jelölte meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS