2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pakisztán: ellenzékiek és rendőrök csaptak össze

2007. szeptember 24. 16:22, utolsó frissítés: 16:22

Összecsapott a pakisztáni rendőrség a Pervez Musarraf elnök újraválasztási tervei ellen tiltakozó tömeggel hétfőn a fővárosban, Iszlámábádban. A nagy számban kivezényelt rendőrök igyekeztek megakadályozni, hogy a tüntetők a városközpontba, a legfelsőbb bíróság épületéhez vonuljanak, mire a tiltakozók egy része, zömmel a radikális iszlamista pártkoalíció, az Egyesült Akciófórum (Muttahida Madzslisz-e-Amal, MMA) hívei, kövekkel kezdték dobálni őket. A rendfenntartók csaknem harminc személyt őrizetbe vettek.

A rendőrség már szombat este óta megelőző jelleggel ellenzéki vezetőket hallgatott ki, többek között a Navaz Sarif száműzött exkormányfő vezette Pakisztáni Muzulmán Liga frakció (PML-N), valamint az Egyesült Akciófórum vezetőit. Ezt az intézkedést azzal indokolta, hogy az említett vezetők tüntetésre szólító felhívásai veszélyeztetik a gyülekezések biztonságát. A fővárosban korábban a hatóságok megtiltották az öt főnél nagyobb csoportok gyülekezését. A hétvége óta 125 vezető és aktivista került rendőrségi őrizetbe.

Az érintett pártok ugyanakkor azt vetették Musarraf szemére, hogy az ellenzék megsemmisítésére tör. A tüntetők hétfőn "Távozzon Musarraf", és az "Árulók az amerikaiak barátai" jelszavakat skandáltak.

Az amerikai nagykövetség hétfőn egy közleményben "rendkívül nyugtalanítónak" minősítette a leszámolást, és sürgette, hogy haladéktalanul engedjék szabadon a szombat éjszaka óta őrizetbe vett ellenzéki vezetőket. A képviselet bírálata szokatlanul éles hangú, különösen azért, mert Washington Musarraf egyik fő támogatója - jegyezte meg az amerikai hírügynökség.

A legfelsőbb bíróság hétfőn elutasított két beadványt, amelyek vitatták Musarraf jogát az elnöki cím és a hadsereg-főparancsnokság egyidejű megtartására, és azt is, hogy kaphat-e új megbízatást a rövidesen távozó parlamenttől. A testület a hét folyamán további beadványokról határoz.

Musarraf, aki 1999-ben vértelen puccsal jutott hatalomra, nemrég azt ígérte, hogy ha újraválasztják, lemond hadsereg-főparancsnoki tisztségéről, és legkésőbb november 15-ig civil elnökké válik. Az elnökválasztás után nem sokkal, jövő január közepén esedékesek az országos választások, és az eddigi felmérések szerint a Musarrafot támogató kormányzó koalíció súlyos vereségre számíthat, ami új szövetségesek keresésére fogja kényszeríteni az elnököt. (MTI/AFP/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS