2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Mindentudás Egyeteme beindítását javasolta Vizi E. Szilveszter

2007. szeptember 22. 12:03, utolsó frissítés: 12:03

Európai uniós szinten is indítsanak a Magyarországon roppant sikeresnek bizonyult Mindentudás Egyeteméhez hasonló programsorozatot - javasolta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke Janez Potocniknak, az Európai Bizottság kutatási ügyekért felelős tagjának pénteken Brüsszelben. Az MTA-elnök átadta partnerének a magyar sorozat teljes módszertanát. Úgy vélte, az EU a most futó, hetedik kutatási keretprogramjából anyagi támogatást is nyújthatna az összeurópai sorozathoz.

A két fél a megbeszélésen egyetértett abban, hogy Magyarországnak egyetlen kitörési pontja van a következő években: ha sokkal többet fektet kutatásfejlesztésbe. Magyarország az elnök szerint már nem számíthat arra, hogy az EU-n belül olcsó munkabéreivel tűnik ki: ezzel már nem lehet tőkét hozni az országba, hanem tudással.

Vizi annak érdekében is lobbizott, hogy az európai uniós kutatási intézet központja Magyarországon legyen. Emlékeztetett: Magyarország világszinten is élen jár olyan ágazatokban, mint a lézertechnológiai kutatások, gyógyszerkutatás, számos kémiai részterület, sőt a géntechnológiában is, bár utóbbinál a magyar politika és szabályozás "olyan szigorú, hogy az már szinte a kutatás szabadságát veszélyezteti".

Évente mintegy 30-40 milliárd forintot lehetne nyerni az uniós kasszából, bár annak hasznosításához még legalább 25 százalékos honi társfinanszírozásra is szükség van - jelentette ki az MTA elnöke. Emlékeztetett arra, hogy más programokkal ellentétben, ahol az uniós finanszírozás szinte "automatikus", a kutatási programnál kemény versenyben kell elnyerni a támogatást.

A megbeszélésen szó esett arról is, hogy november 8-10 között Budapesten rendezik meg a tudósok világfórumát (World Science Forum). (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS