2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sólyom: elfogadhatatlan a szlovák döntés; Szent-Iványi: történelemkönyvbe valók a Benes-dekrétumok

2007. szeptember 21. 16:56, utolsó frissítés: 16:56

Magyarország elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartja, egyben visszautasítja a Benes-dekrétumok megerősítéséről szóló szlovák parlamenti határozatot. Ezt a köztársasági elnök mondta pénteken Keszthelyen. A pozsonyi parlamenti döntés semmiképpen nem szolgálja a magyar-szlovák kapcsolatok fejlődését - közölte Sólyom László, miután a visegrádi négyek (V4) államfői találkozójának keretében a tervezettnél jóval hosszabb, mintegy egyórás megbeszélést folytatott Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnökkel.

Sólyom László a találkozót követően kifejtette: Ivan Gasparoviccsal jövőbe mutató politikát kezdtek el folytatni. Ezért tartottak közös előadásokat először szlovák, majd magyar egyetemen. "Szerettük volna a fiatalokkal megértetni, hogy ne sérelmi politikát folytassunk, azonban ez az aktusa a szlovák parlamentnek keresztülhúzta ezt a jószándékot is" - fogalmazott a köztársasági elnök.

A hosszúra nyúlt megbeszélés ellenére nem közeledtek az álláspontok - közölte az államfő. "Elnök úr azt mondta, hogy foglalkozzunk a jövővel, én azt mondtam, hogy ahhoz, hogy a jövő felé fordulhassunk, tisztázni kell a múltat". Ha a múltról csak sztereotípiák, érzelmek maradnak, akkor biztosan nem lesz megbékélés - fogalmazott.

Sólyom László a megbeszélés során tisztázni kívánta a cseh és a szlovák helyzet közötti különbséget. Azt, hogy Csehország világos különbséget tett a németek és a magyarok kitelepítésének indokai között, akárcsak a második világháború után a nagyhatalmak.


Ez nem olyasmi, amin túl lehetne lépni

"Elnök úr azt mondja, hogy miért nem fogadta be Magyarország a 650 ezer magyart?" - idézte fel a megbeszélésekről a köztársasági elnök. Válaszként kifejtette: az akkori politika szerint területtel együtt történhetett volna ez meg. Az ezt követő lakosságcsere során pedig a szlovákok önként jelentkezhettek a hazatérésre, a magyarokat azonban kényszerítették az áttelepülésre.

A lakosságcsere hatvanadik évfordulója kapcsán ismét előtérbe került, hogy ideje lenne végre az európai normák szerint elnézést kérni azoktól, akiket akkor súlyos igazságtalanság ért - fűzte hozzá az államfő. "Kollektív büntetésként megfosztani egész nemzetiséget állampolgári jogaitól, egy részüket kényszermunkára hurcolni, megfosztani őket vagyoni jogaiktól, ez semmiképpen nem olyan, amin túl lehetne lépni".

A köztársasági elnök szerint a Magyar Koalíció Pártjának egy megbékélési nyilatkozatra tett korábbi javaslata nem válthatott ki ilyen reakciót Szlovákiától. Emlékeztetett arra, hogy a magyar Alkotmánybíróság a rendszerváltás után eltörölte a németeket sújtó, hasonló törvényeket.

"Nem kaptam választ arra, hogy ha a szlovák parlament meg tudta követni a németeket, miért nem tudta megkövetni a magyarokat?" - tájékoztatott Sólyom László. Hozzáfűzte: "Ez egy váratlan lépés volt, a kapcsolatok felívelő szakaszát, úgy látom, hogy megszakítja". Egy kérdés kapcsán az államfő azt mondta: tárgyalópartnerével tisztázták, szó sincs arról, hogy most bosszúállás és kölcsönös retorzió következne, azonban nem lehet szó nélkül hagyni a szlovák parlamenti határozatot.

Az MTI kérdésére, hogy tapasztalt-e vagy kapott-e konkrét biztatást arra, hogy a későbbiekben tárgyalhatnak a Benes-dekrétumok kérdéséről, Sólyom László közölte: nem, meglátása szerint ugyanis a szlovák álláspont az, hogy nem akarnak a múlttal foglalkozni. Egy másik kérdés kapcsán Sólyom László elmondta: "mi felvetettünk egy megbékélési nyilatkozatot, amire egy pofon volt a válasz".


Szent-Iványi: történelemkönyvbe valók a Benes-dekrétumok

Szent-Iványi István liberális EP-képviselő az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságához fordult az ügyben, és határozott állásfoglalást szorgalmazott a kollektív bűnösség elvével szemben. Jean-Marie Cavadától, a testület liberális elnökétől azt kérte, haladéktalanul tűzzék napirendre a csütörtökön elfogadott szlovák parlamenti határozat kérdését.

"A kollektív bűnösség elve, amely a Benes-dekrétumok némelyikében kifejezetten szerepel, elfogadhatatlan a liberálisok számára, bárhol is éljenek, és bármilyen nemzethez tartozónak vallják magukat" - fogalmazott Szent-Iványi István.

Az SZDSZ politikusa szerint komolyan megkérdőjelezhető a jogállamiság iránti elkötelezettsége azoknak a politikai erőknek, akik e dokumentumokat újra és újra támogatásukról biztosítják. A határozat elfogadása a szlovákiai kormánykoalíció valamennyi szereplőjét végleg diszkreditálja Európában - hangsúlyozta Szent-Iványi István. "Ma, amikor Szlovákiának és Magyarországnak az Európai Unió, a NATO, az Európa Tanács és a visegrádi együttműködés keretében végre lehetősége lenne túllépni az évszázados kölcsönös sérelmeken, a Benes-dekrétumok a történelemkönyvekbe, és nem a parlamentek napirendjére valók" - áll a liberális képviselő levelében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS