2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pokolgépes merénylet Kabulban, Nato-bombázás: rengeteg civil áldozat

2007. szeptember 21. 12:26, utolsó frissítés: 12:26

Pokolgépes merényletet hajtottak végre pénteken Kabulban egy francia katonai konvoj ellen. Az első jelentések szerint az öngyilkos merénylő által gépkocsiba rejtett robbanó szerkezettel végrehajtott akcióban egy francia katona meghalt, ezt az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők egyik szóvivője is megerősítette. Helyi hatóságok arról számoltak be, hogy a robbanásnak sok civil áldozata is volt, számuk egyelőre nem ismert.

A kamikaze az afgán főváros nyugati peremén egy hídnál röpítette magát a levegőbe. A nemzetközi biztonsági erők lezárták a körzetet.

Közben az ISAF bejelentette, hogy civilek haltak meg Afganisztán déli részén a NATO-erők által végrehajtott bombázásban. A közlemény szerint a NATO-parancsnokság alatt álló nemzetközi biztonsági erők (ISAF) katonái szerdán több órás harcot vívtak Hilmend tartományban a tálib harcosokkal, és légi támogatást kértek.

A harcokban legalább 40 tálibot megöltek és több mint 20 rakétagránátot, taposóaknákat és egyéb lőszereket foglaltak le a lázadók bázisán. Ugyanakkor nem tudták, hogy a célpontok közelében civilek is tartózkodtak, akik közül többen meghaltak. Egy afgán tiszt 6 civil áldozatról számolt be. A parancsnokság bejelentette: kivizsgálják az ügyet, egyben ígéretet tett arra, hogy az ISAF-erők mindent megtesznek a civil veszteségek elkerülésére és amennyiben lehetséges, előre figyelmeztetik a lakosságot a hadműveletekről.

Hilmend tartomány Afganisztán egyik legbizonytalanabb területe, az afgán ópiumtermelés központja. Ugyancsak harcokról érkezett jelentés a Hilmenddel szomszédos Uruzgan tartományból, ahol a koalíciós erők további 36 tálibot öltek meg. Az összecsapások akkor törtek ki, amikor afgán és ISAF-katonák robbanó szerkezeteket elhelyező lázadókra csaptak le. (MTI/AP/AFP/ANSA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS