2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Vatikán jóváhagyásával szentelték fel Peking új püspökét

2007. szeptember 21. 12:04, utolsó frissítés: 12:04

A pekingi Nan Tang katedrálisban szentelték fel pénteken Li Sant (Li Shan), a kínai főváros új püspökét, akinek kinevezését a Vatikán is jóváhagyta.

A 42 éves Li Sant ugyan a kínai kormány által támogatott Kínai Katolikusok Hazafias Szövetsége választotta ki e tisztségre, de az új főpap kinevezését ezúttal a Szentszék is jóváhagyta. Li annak az áprilisban elhunyt Fu Tie-sannak (Fu Tieshan) az örökébe lép, aki a Kínai Kommunista Párt támogatójaként Vatikánnal szembeni keményvonalas álláspontjáról volt ismert. Halála lehetőséget biztosított a pekingi hatóságoknak és a római egyháznak egyaránt a közeledésre. Korábban a hivatalos kínai egyház fenntartotta magának a jogot a püspökök kinevezésére, és ehhez pápai jóváhagyásra sem tartott igényt.

Bár a Vatikán hivatalosan nem kommentálta Li felszentelését, de egy magas rangú szentszéki illetékes úgy nyilatkozott "kedvező előrelépés történt, jó alkalom arra, hogy erre építeni lehessen a jövőben."

Peking és a Vatikán között 1951 óta nincsenek diplomáciai kapcsolatok. Kínában mintegy 8-12 millió katolikus él, akiknek egy része a hivatalos kínai egyházhoz, másik része viszont a Rómát követő, jelenleg illegalitásban lévő egyházhoz hű. (MTI/Reuters/AP/ANSA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS