2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olmert békülési gesztusa: elenged néhány további palesztin foglyot

2007. szeptember 21. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

Élni kell a palesztinokkal kötendő béke lehetőségével - hangsúlyozta Ehud Olmert izraeli kormányfő csütörtök este pártja, a Kadima tanácskozásán. Néhány órával Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel tartott jeruzsálemi megbeszélése után Olmert közölte: Mahmúd Abbász palesztin elnök felé tett gesztusként további palesztin foglyok elengedését tervezi.

Condoleezza Rice 24 órás jeruzsálemi és rámalláhi megbeszéléseiről kevés értesülés szivárgott ki, az amerikai külügyminiszter mindazonáltal biztosította Abbászt arról, hogy az Egyesült Államok támogatásával Washington mellett összehívandó novemberi békekonferencia várhatóan hozzásegíti a palesztinokat saját államuk létrehozásához.

A kormányfő bejelentette, hogy vasárnap javaslatot nyújt be a parlamentbe további palesztin foglyok elengedéséről, "akiknek nem tapadt vér a kezéhez, és ellenzik a terrorizmust" - írta a Jediót Ahronót YNet című internetes kiadása.

Egy kormányilletékes szerint több mint száz palesztint - többségükben az Abbász vezette Fatah tagjait - helyezik szabadlábra. Júliusban 250 palesztin foglyot engedtek ki a börtönből. Mintegy tízezren továbbra is rács mögött maradnak. (MTI/Reuters/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS