2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyurcsány elutasítja a kollektív bűnösség elvét

2007. szeptember 21. 09:41, utolsó frissítés: 10:37

A magyar kormány elutasítja a kollektív bűnösség elvét, és sajnálatosnak, a két ország közös érdekeivel, az Európai Unió elveivel ellentétesnek tartja a szlovák parlament döntését a Benes-dekrétumok megerősítéséről - közölte a kormányszóvivő csütörtökön az MTI-vel.

>> Szentesítették a Benes-dekrétumokat >>


A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavait tolmácsoló Daróczi Dávid kormányszóvivő hangsúlyozta: Magyarország a megbékélés pártján áll a feszültségkeltéssel szemben, ezért nem támogat olyan lépéseket, amelyek ezzel ellentétesek. A magyar kormány határozott álláspontja, hogy a Benes-dekrétumok közösségeket sújtó részei igazságtalanok voltak. Gyurcsány Ferenc ezért sajnálatosnak tartja a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa által elfogadott határozatot.

Az Európai Parlament 2002-ben készült jogi véleménye világos útmutatást ad ilyen esetekre. Aszerint ugyanis nem lehet csorbítani az európai állampolgárok jogegyenlőségét, és ha a múltban ettől eltérő döntés született volna, azt célszerű kritikával illetni és meghaladni - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

"Miközben a két kormányfő a hídépítésben állapodott meg, és a többség mindkét országban a jövőbe mutató kapcsolatépítést igényli, most a múltba forduló gondolat látszik felülkerekedni. Ez nem segíti a történelmi sebek begyógyítását" - mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint nem a múltbéli büntetések megerősítésére, hanem a bizalomépítésre és kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség a két ország kapcsolataiban.

Kozma József, a szocialista párt külügyi- és európai ügyek munkacsoportjának vezetője szerint a szlovák parlament támadó magatartása azért is elfogadhatatlan, mert a magyar Országgyűlés politikai pártjai számára mindig is fontos volt a jószomszédi kapcsolatok kialakítása és megtartása az európai együttműködési normák alapján. Ez a lépés azért is megrázó, mert a magyar parlamenti pártok ez év szeptemberében ötpárti állásfoglalást írtak alá a térség országainak együttműködése érdekében - emlékeztetett Kozma József.

Az MSZP képviselői hisznek abban, hogy ilyen jellegű történelmi anakronizmusnak nincsen helye egy szabad, demokratikus, toleráns Európában. A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja által kezdeményezett, a magyar parlamenti pártok által támogatott megbékélésnek nem lehet alternatívája - szögezte le a szocialista politikus, aki szerint a nemzetek által járható közös út nem vezethet vissza a múlt vállalhatatlan örökségéhez.

Kitért arra, hogy a XXI. század Európájában ugyanúgy egymásra vannak utalva ezen országok és kisebbségeik, mint a történelem tragikus időszakaiban. Esélyük abban van, hogy a kihívásokra az európai szellemiséghez igazodó, korrekt választ adnak - írta Kozma József. A szocialisták a magyar kisebbséget érintő fájó ügyben elfogadhatatlannak tartják a szlovák parlamentben többségre jutott, "új feszültségeket gerjesztő, a szélsőségeknek utat nyitó" álláspontot.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője is elfogadhatatlannak nevezte a Benes-dekrétumok megerősítését, amellyel szerinte a szlovák parlament félremagyarázhatatlanul és egyértelműen a kollektív bűnösség elvét erősítette meg, többek között a felvidéki magyarság irányában. A fideszes politikus közleményében azt írta, a Fidesz megdöbbenéssel értesült a határozatról, amelyre azután került sor, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma szeptember 14-ei ülésén a Magyar Koalíció Pártja javaslatára mind az öt magyarországi parlamenti párt nyilatkozatot írt alá a szlovák-magyar megbékélés szükségességéről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS