2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bin Laden a pakisztáni államfő elleni lázadásra szólított fel

2007. szeptember 20. 19:02, utolsó frissítés: 19:02

Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat feje lázadásra szólította fel a pakisztániakat Pervez Musarraf államfő ellen egy új, csütörtökön közzétett üzenetében.

Bin Laden szerint Musarraf azzal, hogy néhány hónapja parancsot adott egy iszlámábádi mecset megostromlására, hitetlenné vált. A terrorista vezető szerint a Vörös Mecset júliusi ostroma bizonyítja, hogy Musarraf továbbra is aláveti magát az amerikaiaknak, segíti őket, méghozzá a moszlimok ellen, s emiatt kötelező a fegyveres felkelés ellene.

A terrorista vezető felszólítása (egy videóüzenet, ahol bin Laden hangját hallani, miközben korábban már nyilvánosságra került képsorokat látni) egy iszlamista honlapon jelent meg.

Egy szintén csütörtökön nyilvánosságra hozott, másik videóüzenetben az al-Kaida második számú vezetője, Ajman az-Zavahri arra szólította fel az észak-afrikai régió muzulmánjait, hogy "tisztítsák meg" földjüket a spanyoloktól és a franciáktól, s ezzel tegyék meg az első lépést al-Andalus (a középkori, az Ibériai-félsziget egy részére is kiterjedő muzulmán állam) újbóli megteremtéséhez.

Az al-Kaida észak-afrikai szárnya csak ebben a hónapban két öngyilkos merényletért vállalt felelősséget Algériában: ezekben legalább 57 ember veszítette életét. Eközben az észak-afrikai térség kormányzatai igyekeznek szorosabbra fűzni biztonsági együttműködésüket, így reagálva az iszlám terroristák jelentette veszély fokozódására. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS