2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét elutasította az ENSZ Tajvan visszavételét

2007. szeptember 20. 12:27, utolsó frissítés: 12:27

Ismét elutasította az ENSZ-közgyűlés főbizottsága Tajvan visszavételét a világszervezetbe. A főbizottság, amelynek tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína - csütörtökre virradóra úgy döntött, hogy nem hajlandó a közgyűlés kedden megnyílt 62. ülésszakának napirendjére tűzni a tajvani kérdést. A döntést szavazás nélkül, konszenzus alapján hozták.

Tajvant 1971-ben zárták ki az ENSZ-ből, helyét a Kínai Népköztársaság vette át a közgyűlés határozata után. Az 1949-ben Kínától elszakadt sziget azóta 15 alkalommal próbálkozott, hogy visszavegyék a világszervezetbe, Kína azonban mindig megakadályozta ezt.

Peking máris üdvözölte a döntést. "Ismét bebizonyosodott, hogy senki sem vitathatja azt a tényt, hogy Tajvan Kína elválaszthatatlan része" - közölte csütörtökön a kínai külügyi szóvivő. A tajvani külügyi szóvivő sajnálattal vette tudomásul a határozatot, de hozzátette: a szigetnek sikerült magára vonnia a nemzetközi közösség figyelmét és továbbra sem mond le arról, hogy egy napon ismét tagja lesz az ENSZ-nek. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS