2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merényletek Libanonban: egy Szíria-ellenes képviselő is meghalt

2007. szeptember 20. 11:14, utolsó frissítés: 11:14

Megölt egy Szíria-ellenes libanoni parlamenti képviselőt és további öt embert szerdán egy autóba rejtett pokolgép robbanása Bejrút egyik keresztények lakta keleti elővárosában, húszan megsérültek - közölték libanoni biztonsági források.

A merényletben megölt Szíria-ellenes törvényhozó, Antoine Ghánem a jobboldali keresztény Falangista Párt képviselője volt. Ehhez a párthoz tartozott a múlt novemberben politikai gyilkosság áldozatává vált Pierre Dzsemájel ipari miniszter is.

Helyi televíziók helyszíni felvételei számos égő gépkocsit és súlyosan megrongálódott épületet mutattak a merénylet helyszínén, sűrű füstfelhő borította be a robbanás körzetét.

Fuád Szinjóra libanoni kormányfő üzenetet intézett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz, és kérte, hogy a Rafík Haríri volt kormányfő meggyilkolása ügyében vizsgálatot folytató nemzetközi bizottság foglalkozzon az Antoine Ghánem ellen elkövetett bűncselekménnyel is. A 2005-ben meggyilkolt Haríri fia, Szaad Haríri szerint "Libanon ellenségei azért ölték meg Antoine Ghánemet, hogy szabotálják az elnökválasztást".

Az Egyesült Államok, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) és Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára élesen elítélte a merényletet. Szíria, amely többek szerint a merénylet mögött áll, szintén elítélte a támadást, és hangsúlyozta, "ragaszkodik Libanon biztonságához, stabilitásához és egységéhez".

Rejtélyes hátterű pokolgépes merényletek sorozata sújtotta Libanont az utóbbi két év folyamán, nem egy közülük olyan közéleti szereplők ellen irányult, akik felléptek Szíria libanoni befolyása ellen. A mostanit megelőző június 13-i robbantásnak is halálos áldozatául esett egy parlamenti képviselő. 2005 februárjában Rafík ar-Haríri exkormányfő is pokolgépes merénylet áldozatává vált. (MTI/AP/Reuters/dpa/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS