2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iraki civileket lőtt halomra egy amerikai biztonsági cég

2007. szeptember 20. 10:58, utolsó frissítés: 10:58

Közös amerikai-iraki vizsgálat indul annak az amerikai biztonsági cégnek az ügyében, amelynek fegyveresei egy hét végi bagdadi lövöldözés során több ártatlan iraki polgári lakost lelőttek - jelentette be a washingtoni külügyminisztérium szerdán.

Az amerikai diplomaták biztonságáért felelős Blackwater cég működési engedélyét az iraki hatóságok bevonták, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hétfőn telefonon fejezte ki sajnálkozását Núri al-Máliki iraki miniszterelnöknek az ártatlan polgári áldozatok miatt.

A bagdadi amerikai nagykövetség közlése szerint a Blackwater testőrei helyesen jártak el, amikor egy autóba rejtett pokolgép működésbe lépett egy hivatalos konvoj mellett. Más források úgy tudják, hogy a biztonsági fegyveresek vaktában lövöldözni kezdtek, amikor kocsijaik közelében aknavetőgránátok csapódtak be. A Blackwater ragaszkodik ahhoz a verzióhoz, hogy testőrei az amerikai diplomaták biztonságát fenyegető fegyveres felkelők tüzét viszonozták.

Amerikai közlés szerint 11 ember halt meg a lövöldözésben, a bagdadi védelmi minisztérium viszont 20 halottról tud. Az iraki belügyminisztérium jelentése szerint a Blackwater helikoptere is tüzet nyitott, amit viszont a biztonsági cég tagad. Egyes iraki szemtanúk szerint a Blackwater emberei ok nélkül lövöldözni kezdtek az irakiakra, amikor a diplomáciai konvoj közlekedési dugóba szorult egy iraki katonai ellenőrzési pont előtt.

Núri al-Máliki szerdán kijelentette: nem engedi, hogy "hidegvérrel gyilkolják polgárainkat". Azt "javasolta" az amerikai nagykövetségnek, hogy mondja fel a Blackwater szolgálatait.

A bagdadi amerikai nagykövetség kedd óta megtiltotta diplomatáinak és polgári alkalmazottainak, hogy közúton elhagyják a védett "zöld zóna" területét. A Blackwater egyike annak a három magáncégnek, amelyik ellátja Irakban az amerikai diplomaták biztosítását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS