2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerbiának vissza kell fogadnia menekültjeit, köztük 50 ezer romát

2007. szeptember 20. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

Szerbiának az EU vízumkönnyítéséért cserébe mintegy ötvenezer roma menekültet kell visszafogadnia, de segítség nélkül nem képes erre - jelentette ki szerdán a belgrádi parlament egyik roma képviselője.

Belgrád és Brüsszel képviselői kedden írták alá azt a megállapodást, amely január 1-től könnyebbé teszi bizonyos szerb lakossági csoportok tagjai számára a beutazást az EU területére. Ennek egyik fontos feltétele az volt, hogy Szerbia vállalja: visszafogad mintegy 150 ezer, az EU-országokban illegálisan tartózkodó s hivatalosan szerbnek minősülő menekültet.

Az ezek egyharmadát kitevő romákról szólva Srdjan Sajn (egy dél-szerbiai roma párt vezetője) nemzetközi segítséget sürgetett egy belgrádi kerekasztal-beszélgetésen. Ahhoz, hogy emberi módon lehessen megoldani a problémát, nemzetközi szervezetek, mindenekelőtt az UNHCR (az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága) segítségére van szükség - mondta.

Szerbiában óriási gondot okoz a balkáni háborúk menekültjeinek, köztük rengeteg romának a megoldatlan helyzete. Belgrád belső területén például elborzasztó körülmények között, borzalmas viskóvárosban él több ezer roma.

A délvidéki magyar pártok is napirenden tartják a témát. Főleg a Koszovóból érkezett s még érkező, feltevéseik szerint főleg roma menekültek ellen tiltakoznak. Nyilatkozataik szerint elfogadhatatlan, hogy az EU-kényszer hatására Szerbiába visszatérők a Vajdaságba menjenek, s magyar szempontból tovább rontsák a nemzetiségi arányokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS