2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Varsó hazahívja az EU-tagállamokba áttelepült lengyeleket

2007. szeptember 20. 10:47, utolsó frissítés: 10:47

Hazatérésre buzdítja az Európai Unió nyugati tagállamaiba áttelepült állampolgárainak százezreit Lengyelország - jelentette be szerdán Lech Kaczynski elnök. "Fő célunk, hogy minél nagyobb számban visszatérjenek az országba" - mondta újságíróknak az államfő a kivándorlási hullámnak szentelt varsói tanácskozás után.

Becslések szerint 1 millió 200 ezer lengyel települt át a jobb életkörülmények reményében más uniós tagállamba azóta, hogy Lengyelország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz. Átlagéletkoruk 26 évre tehető.

Az elmúlt három évben legalább 600 ezer lengyelt vonzó Nagy-Britanniában készült tanulmányok szerint az áttelepültek 20 százaléka döntött úgy, hogy végleg a befogadó országban marad, 20 százalék biztos abban, hogy hazatér, és 60 százalék még mindig bizonytalan. "Ebből a 60 százalékból kell a lehető legtöbb embert meggyőzni arról, hogy Lengyelországban van a helye" - fejtegette Kaczynski.

Joanna Kluzik-Rostkowska
munkaügyi miniszter a munkaerőpiactól a családpolitikán át az oktatási rendszerig terjedő, bevezetésre váró intézkedések sorozatáról tett említést a hazatérések ösztönzésére. Előirányozta, hogy lengyelországi "állásbörzéket" szerveznek külföldön, fejleszteni fogják a lengyel iskolahálózatot. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS