2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az UNMIK nem ismeri el a koszovói szerb választást

2007. szeptember 19. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

A Koszovót felügyelő nemzetközi közösség a szerbek esetében nem kívánja elismerni a nemzetiségi alapú helyhatósági választást - derül ki az UNMIK, a helyi ENSZ-közigazgatás képviselőjének nyilatkozatából.

A Blic című belgrádi lapnak nyilatkozó tisztviselő szerint kizárólag az UNMIK-nak van felhatalmazása a választások kiírására, s Joachim Rücker, a szervezet vezetője november 17-ét jelölte ki a szavazásra. A Koszovó ügyeivel megbízott szerb miniszter, Slobodan Samardzic viszont hétfőn bejelentette, hogy azokon a helyeken, ahol a szerbek vannak többségben, a szerbiaiakkal egyszerre tartják a helyhatósági választásokat. Ezek időpontja egyelőre nem ismeretes.

A bejelentés a koszovói szerbeket is megosztotta, csak azok lelkesedtek érte, akik közel állnak a Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök vezette Szerbiai Demokrata Párthoz. Mások kétlik, hogy többről lenne szó, mint politikai pontszerzést szolgáló fenyegetésről. Ugyanis ha a szerb kormány valóban megszervezné a koszovói helyhatósági választást, azzal megsértené a tartomány sorsáról szóló, máig érvényes egyetlen nemzetközi döntést, az ENSZ BT 1244-es határozatát, amely sok szempontból előnyös hivatkozási alap számára, s jogilag megtámadhatatlan. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS