2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael ellenséges területnek minősítette a Gázai övezetet

2007. szeptember 19. 15:48, utolsó frissítés: 15:48

Ellenséges területnek minősítette a Gázai övezetet az izraeli biztonsági kabinet; a Hamász palesztin iszlamista szervezet válaszul közölte, hogy a lépést hadüzenetnek tekinti. A biztonsági kabinet döntése nyomán Izrael megszüntetheti a létfontosságú áram-, és vízszolgáltatást, valamint üzemanyag- szállítást a Gázai övezetnek, ahol idén júniusban a Hamász radikális szervezete vette át a hatalmat - jelentették szerdán az izraeli rádióállomások.

Ez lesz a legszigorúbb intézkedés, amelyet Izrael a közelmúltban hozott, megtorlandó a palesztin radikálisok napi rendszerességgel végrehajtott, Gázai övezetből indított rakétacsapásait. Izrael abban bízik, hogy a nyomásgyakorlás hatására a Hamász végre felhagy a rakétatámadásokkal. A palesztin rakétavetők elleni izraeli légi csapások ugyanis nem bizonyultak elég hatékonynak.

Fauzi Barhúm Hamász-szóvivő kijelentette: a lépéssel Izraelnek az a célja, hogy kiéheztesse a palesztinokat, és rájuk kényszerítse a novemberi, amerikai támogatással szervezendő közel-keleti békekonferencia nyomán kialakuló, megalázó feltételeket. Ha Izrael fegyveres akciókhoz folyamodik a Gázai övezetben, ők készek szembeszállni. "Nem adjuk meg magunkat, együtt fogunk harcolni minden emberünkkel."

Kijelentése mögött az állhat, hogy a Hamász egy nagyobb szabású izraeli offenzíva veszélyével számol, amióta a múlt héten egy izraeli katonai támaszpontra becsapódó palesztin rakéta mintegy három tucat katonát sebesített meg. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS