2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nemzeti kisebbségek nyelvén is készülhet az új szerb útlevél

2007. szeptember 19. 15:40, utolsó frissítés: 15:40

Magyar képviselői javaslatra a szerb kormány kedden úgy döntött, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén is készülhet a jövő évben bevezetendő szerb útlevél. Szerbia lakosai máig jugoszláv útlevelet használnak, bár Jugoszlávia tavaly májusban megszűnt létezni. Az új útlevélről szóló törvényt most tárgyalja a belgrádi parlament, s Varga László magyar képviselő, a nemzeti kisebbségi képviselőcsoport elnöke hétfőn felvetette, hogy az okmányt a kisebbségek által használt írásmóddal is ki lehessen állítani.

Szerbiában a cirill és a latin betűs írás egyaránt elfogadott (az előbbi a hivatalos, azt használják gyakrabban), de az utóbbiból is hiányzik sok speciális magyar betű, s hasonló a helyzet más nemzetiségek esetében is.

Az útlevélcsere, amely az egyik legfontosabb feltétele Szerbia EU-hoz való közeledésének, 2008. március 1-én kezdődik s a jövő év végéig tart. Egyebek mellett azért elengedhetetlen, mert a ma érvényes útlevél gépileg nem olvasható, adatait - például a magyar határon - kézzel kell bevinni a számítógépbe, s mint szakemberek kiszámolták, ez darabonként 55 másodpercig tart. Ez az egyik fő oka annak, hogy nyaranta - üdülési szezonban, a nyugat-európai szerb vendégmunkások szabadságolása idején - sok kilométeres, órákon át araszoló sorok alakulnak ki a szerb-magyar határon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS