2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diszkriminálják Ukrajnában a kisebbségi nyelven tanulókat

2007. szeptember 19. 15:38, utolsó frissítés: 15:38

Olajos Péter magyar néppárti európai parlamenti képviselő levélben fordult Benita Ferrero-Waldnerhez, az Európai Bizottság külkapcsolatokért és szomszédságpolitikáért felelős tagjához, hogy felhívja a figyelmét a kárpátaljai magyarságot érintő új oktatáspolitikai problémára.

Az ukrán oktatási miniszter július 13-i rendelete szerint jövő évtől a felsőfokú tanintézetekbe felvételizni szándékozó diákoknak az érettségit kötelezően független vizsgaközpontokban kell majd letenniük ukrán nyelvből és két választható tantárgyból. Nem vesz tudomást a kisebbségi, vagyis magyar, illetve román nyelven működő iskolákról, és nem irányozza elő a tesztek oktatási nyelvre történő lefordítását sem. Így ezen iskolák végzőseinek ugyanolyan tesztkérdésekre kell majd felelniük, mint az ukrán iskolába járó társaiknak, noha a kisebbségi iskolákban tanulók az ukrán nyelvet csak idegen nyelvként tanulják.

Az európai képviselő szerint mindez ahhoz vezetne, hogy a magyar és a román iskolák végzősei sokkal rosszabb érettségi eredményeket érnének el, így jelentősen lecsökkenne az esélyük a felsőoktatási intézményekbe való bejutásra. Számuk jelenleg is messze elmarad a magyar lakosságnak az ukrajnai népességben belüli arányától. A képviselő arra kérte Ferrero-Waldnert, hogy járjon utána ennek a kisebbségi iskolákat érintő diszkriminatív lépésnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS