2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A koszovói szerb autonómia precedens lehet a határon túli magyaroknak?

2007. szeptember 19. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

A koszovói függetlenség nem, de a koszovói szerbek lakta területek esetleges autonómiája precedens értékű lehet - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi és határon túli bizottságának fideszes elnöke kedden MTI-nek.

Bízunk abban, hogy az autonómia a balkáni rendezés során olyan precedenst jelenthet, ami a határon túli magyar közösségek számára is elősegítheti az autonómia célkitűzésének megvalósítását - mondta Németh Zsolt. A politikus azt követően nyilatkozott, hogy a bizottság zárt ülésen hallgatta meg Zsohár Istvánt, az Információs Hivatal főigazgatóját a koszovói helyzetről.

Németh Zsolt kiemelte: az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az Ahtisaari-terv alapján kell döntenie Koszovóról. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, ezt nem lesz könnyű elérni - tette hozzá. Az MTI kérdésére Németh Zsolt azt mondta: ha nem születik BT-határozat, akkor a NATO-nak és az EU-nak közösen kell meghatározni a további lépéseket.

Németh Zsolt szerint Szerbiával vízummentességi megállapodást kellene kötnie az Európai Uniónak, ez megkönnyítené a balkáni állam számára Koszovó elvesztését. Számos tagállam már kész arra, hogy megfizesse ezt az árat, ez azonban még nem általános álláspont - tette hozzá.

Göncz Kinga külügyminiszter legutóbb múlt héten hangsúlyozta: Magyarország mindent megtesz azért, hogy az EU vízummentességi megállapodást kössön Szerbiával. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS