2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Különtámogatások határon túli intézményeknek: plusz 400 millió forint Romániába

2007. szeptember 18. 14:19, utolsó frissítés: 14:19

Csaknem 700 millió forintos különtámogatást juttat a határon túli, nemzeti jelentőségű intézményeknek és programoknak a kormány; a miniszterelnök ezt szerdán jelenti be - tudta meg kormányzati forrásból az MTI kedden.

A távirati iroda információi szerint ezt az összeget, a költségvetési vitáktól függetlenül, három évig biztosan megkapja az a mintegy negyven intézmény és program, amely bekerült a támogatási körbe. A támogatottakról a határon túli szervezetek állapodtak meg a kormánnyal, hosszas egyeztetés után.

A legtöbb pénz, közel 400 millió forint Romániába kerül. Támogatják többek között - a májusban bejelentetett egymilliárd forinton túl - a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, de szakmai műhelyek, kutatóintézetek, színházak, kulturális szervezetek és egyházak is kapnak juttatást.

A különtámogatásból forráshoz jut a pozsonyi Selye János Egyetem és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola is, amelyek - hasonlóan a Sapientia Egyetemhez - egyébként is kapnak költségvetési támogatást.

Az MTI úgy tudja, a támogatottak szakmai munkáját évente áttekintik és elvárás, hogy az intézmények, szervezetek legyenek politikailag függetlenek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS