2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Segítene az ENSZ a fejlődő országok ellopott vagyonának visszaszerzésében

2007. szeptember 18. 14:08, utolsó frissítés: 14:08

Az ENSZ és a Világbank segítséget kíván nyújtani a fejlődő országoknak a korrupt vezetők által ellopott javak visszaszerzéséhez.

A hétfőn indított Kezdeményezés az Ellopott Javak Visszaszerzéséért (angol rövidítéssel STAR) célja, hogy arra bátorítsa a fejlett országokat: juttassák vissza a megtalált, a fejlődőket pedig arra, hogy megfelelően fektessék be a visszakapott javakat.

A Világbank becslése szerint évente 1-1,6 billió dollár kerül ki bűncselekmények, korrupció és adócsalás révén a fejlődő országokból. "Minden visszaszerzett százmillió dollárból négymillió gyermek teljes védőoltását, 250 ezer otthon vízellátását és 600 ezer ember AIDS-ellenes kezelését lehetne finanszírozni" - mondta el újságíróknak Daniel Leipzinger, a Világbanknak a szegénység csökkentéséért felelős alelnöke.

Ngozi Okonjo-Iweala volt nigériai pénzügyminiszter, akinek a közreműködésével sikerült visszaszerezni a Sani Abacha volt diktátor által eltulajdonított 500 millió dollárt, úgy ítélte meg, hogy a STAR program révén újra egyensúlyba kerül Észak és Dél felelőssége a korrupcióellenes harcban. A volt miniszter asszony szerint a kezdeményezés elrettenthető hatással lehet a korrupt tisztviselőkre, ha látják, hogy az ellopott pénzt visszajuttatják jogos tulajdonosainak. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS