2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szerbek külön helyhatósági választást akarnak tartani Koszovóban

2007. szeptember 18. 13:03, utolsó frissítés: 13:03

A szerb állami vezetés úgy döntött, hogy a szerbiai helyhatósági választásokkal egyszerre tartsák meg a többségében szerbek lakta koszovói területeken a helyhatósági választást - jelentette be hétfőn Slobodan Samardzic, a Koszovó ügyeivel megbízott szerb miniszter.

A belgrádi vezetés és Szerbia számára csak a szerb többséggel bíró területeken, a Szerbia többi részén lezajlókkal együtt megtartott választások számítanak érvényesnek - mondta a miniszter.

A Koszovót felügyelő ENSZ-közigazgatás vezetője, Joachim Rücker november 17-re írta ki a parlamenti és helyhatósági választásokat. A szerb kormány a múlt héten egyhangúlag azt ajánlotta a régi lakóhelyén még kitartó 100-120 ezer szerbnek, hogy ne vegyen részt a parlamenti választáson. Ezt az albánokkal legalább minimális párbeszédre törekvő helyi szerb politikusok elhibázott lépésnek minősítették.

Az ajánlást Belgrádban is több bírálat érte ellenzéki pártok részéről, amelyek azzal érveltek, hogy a koszovói szerbek megfosztják magukat a demokratikus érdekérvényesítés utolsó lehetőségétől, ha egyetlen képviselőt sem küldenek a pristinai parlamentbe.

A keményvonalas koszovói szerb vezetők azonban üdvözölték az ajánlást. Milan Ivanovic, a Szerb Nemzeti Tanács elnöke hétfőn - órákkal Slobodan Samardzic bejelentése előtt - úgy nyilatkozott, hogy szervezete szerint a szerbeknek semmilyen szinten sem szabad részt venniük a választásokon, amelyeket egyoldalúan, a helyi szerbekkel és Szerbiával folytatott konzultáció nélkül írtak ki a koszovói "szeparatista intézmények".

Hogy a szerbiai helyhatósági választások mikor lesznek, egyelőre nem tudni, csupán az biztos, hogy december 31-ig ki kell írni őket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS