2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brit kormányjelentés: "fenntarthatatlan" a palesztin lakosság helyzete

2007. szeptember 18. 13:01, utolsó frissítés: 13:01

"Fenntarthatatlannak" nevezte a brit kormány hétfőn kiadott jelentése a palesztin területek lakosságának helyzetét, és felszólította Izraelt, hogy hangolja össze saját rövid távú biztonsági érdekeit és a palesztinok gazdasági megsegítését.

Az izraeli-palesztin megbékélés gazdasági vonatkozásairól szóló szakértői jelentés, amelynek elkészítésére két éve Gordon Brown jelenlegi brit kormányfő - még pénzügyminiszterként - adott megbízást, elismeri, hogy "komoly kihívás" Izrael számára az egyensúly meglelése a biztonság és a palesztin gazdaság szabad tevékenységének engedélyezése között, de ez akkor sem kerülhető meg.

A jelentés szerint Izraelnek azonnal fel kell oldania a lakosság mozgásának korlátozásait Ciszjordániában, Gáza esetében pedig állandó határátkelőhelyek kijelölésére van szükség.

A biztonsági és az általános politikai helyzet javulásának előfeltétele az erős palesztin gazdaság - áll az elemzésben. A brit kormányjelentés szerint azonban a gazdaság jelenlegi kilátásai "komorak", és mivel gyorsan gyarapszik a lakosság, a helyzet már most fenntarthatatlan.

A palesztin lakosságra kirótt izraeli korlátozásokról nemrég súlyosan elítélő jelentést adott ki az Amnesty International. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete az 1967-s háború évfordulójára összeállított elemzésében azt írta: a viszonylag kicsi, 5600 négyzetkilométeres Ciszjordániát mintegy 550 izraeli ellenőrzőpont és útzár, emellett 700 kilométernyi fal és kerítés szabdalja fel.

Az AI szerint a terület kétmilliós palesztin lakosságára kirótt szigorú izraeli mozgáskorlátozás törvénysértő, mivel aránytalan, megkülönböztető jellegű, és sérti a szabad mozgáshoz fűződő jogot. A korlátozásokat "azért rótták ki a palesztinokra, mert palesztinok" - fogalmazott az emberi jogi szervezet elemzése. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS