2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Terv Hongkong összeolvasztásáról egy kínai nagyvárossal

2007. szeptember 18. 12:27, utolsó frissítés: 12:27

Hongkong és a közeli dél-kínai Sencsen összeolvasztásával 20 milliós megapolis létrehozását vázolta fel az a jelentés, amely a kínai kormány támogatásával készült - közölte hétfőn a BBC internetes hírszolgálata.

A Bauhinia Foundation elnevezésű, kormányhoz közel álló alapítvány szerint szükségszerű, hogy a 13 milliós dél-kínai nagyváros egyesüljön a hétmilliós, máris túlzsúfolt Hongkonggal. "Szükség van a kettő összeolvasztására, hogy egy nagyobb metropolist hozzunk létre, amivel kihasználjuk a Kína és a világ nyújtotta lehetőséget" - fogalmazott a szervezet igazgatója.

Az alapítvány illetékese kifejtette, hogy elsőként egy közvetlen expresszvonat járatot akarnak indítani a két metropolis nemzetközi repülőtere között. Második lépésként pedig a két város közötti átjárást kell megoldani, ugyanis a kínai Sencsenből érkezőknek még mindig vízumot kell beszerezniük, ha Hongkongba akarnak utazni, míg a hongkongiak irataikkal gond nélkül közlekedhetnek.

Egy hongkongi elemző szerint azonban az egész terv mögött ingatlanspekuláció áll: a Sencsen birtokában lévő, ám hongkongi közigazgatás alatt álló, jelenleg kihasználatlan földterület fejlesztésének akarnak ily módon lendületet adni. A terület annak idején a Sencsen folyó szabályozásával született. A helyi kínai kormányhivatalnokok komoly haszonra számíthatnának a terv sikere esetén. Az elképzelések szerint egészségügyi központok, high-tech üzemek vagy akár múzeumok is nyílhatnának ott "jó példáját adva a határok nélküli együttműködésnek".

A kínai sajtó már egyenesen úgy értékeli a helyzetet, hogy az "egy ország két rendszer" elmélet a Kína kebelére visszatért Hongkongot különben is csak visszatartotta a fejlődéstől. A megapolis létrejötte viszont megváltoztathatja ezt a kényszerű megosztottságot.

A grandiózus terv azonban a Hongkong függetlenségét féltők aggodalmait is felkeltette, akik attól tartanak, hogy a város elveszítheti független nemzetközi státusát és betagozódik Kínába.

A hongkongi kínai egyetem egyik professzora úgy vélekedik, hogy olyan jelentősek a különbségek a két város "kívánságlistái" között, hogy bár együttműködésre van lehetőség, ám az egy várossá olvadás sohasem valósul meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS