2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

7,4 millió eurós kártérítést fizetnek az asztmásoknak a japán autógyárak

2007. szeptember 17. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

Tokióban hét autógyár kártérítést kényszerült fizetni 522 embernek, akik a kocsik okozta légszennyezéstől asztmások lettek.

A világprecedens értékű ítélet tizenegy évi harc, vizsgálatok sora, ítéletek, fellebbezések, ülősztrájkok után következett. A betegek a japán kormánnyal, a tokiói prefektúrával, a tokiói körgyűrűt felügyelő társasággal és főként a hét nagy autógyárral, a Toyotával, a Nissannal, a Nissan Diesellel, a Mazdával, a Mitsubishivel, az Isuzuval és a Hinoval szemben érvényesítették igazukat. Ők ugyan a legtisztább dízelmotorokkal szerelik fel autóikat, mégis rákényszerültek, hogy 7,4 millió eurónak megfelelő összeget fizessenek az őket perlő 522 embernek. (Közülük 108-an azóta meghaltak).

Az összeget a tokiói bíróság állapította meg, amely júliusban a betegek javára történt első ítéletek után peren kívüli megegyezést javasolt, s azt a felek elfogadták - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A hosszú háborúskodás azért sem volt haszontalan, mert a fenti cégek további 20,4 millió euróval finanszíroznak egy programot, amely Tokió minden asztmás emberének ígér segítséget, és különböző technológiai eljárásokkal tovább csökkentik autóiknál a szénmonoxid-kibocsátást.

Pedig a világ második legnépesebb fővárosi körzetében (összesen mintegy 35 millióan élnek itt) a 10 mikrométernél kisebb légszennyező részecskék (PM10) szintje már most sem több - a Világbank adatai szerint - a köbméterenkénti 40 mikrogrammnál. Összehasonlításul: a legszennyezettebb fővárosnak tartott Kairóban ez 169. A német Verkehrsclub augusztusban kiadott egy listát, amelyen az üzemanyag-fogyasztás és szénmonoxid-kibocsátás vonatkozásában legjobbnak számító modellek szerepelnek. Tízből hét japán, köztük van a Toyota Prius és a Mazda Mzr.

A japán kormány és a tokiói prefektúra, valamint a körgyűrűt felügyelő társaság sem úszta meg szárazon. Nekik már 2002-ben 100 ezer eurót kellett kifizetniük fejenként annak a megbetegedett hét embernek, akik a körgyűrűtől kevesebb mint 50 méterre laknak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS