2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy pénzügyi guru memoárjából: az iraki invázió az olajról szólt

2007. szeptember 17. 10:11, utolsó frissítés: 10:11

Alan Greenspan, az amerikai jegybank egykori elnöke friss memoárkötetében azt állítja: az Egyesült Államok olajérdekek miatt indította el az iraki háborút. A legbefolyásosabb amerikai pénzügyi guruk közé tartozó Greenspan - aki 18 éven át állt a Fed élén - hétfőn megjelent 531 oldalas visszaemlékezéseiben kijelenti: "az iraki háború elsődleges oka az olaj volt".

"Sajnálom, hogy politikailag kényelmetlen beismerni, amit mindenki tud: az iraki háború alapvetően az olajról szól" - írta a 81 éves, máig nagy befolyású pénzügyi szakember A zűrzavar kora: kalandok egy új világban című könyvében.

Greenspan meggyőződése, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök nem jelentett fenyegetést a közel-keleti olajszállításokra.

Amerikai hírelemzők emlékeztetnek rá: Washington és London mindig azt állította, hogy az iraki katonai műveleteknek semmi közük az olajhoz. George Bush amerikai elnök indoklása szerint az inváziót egyrészt az ottani tömegpusztító fegyverek miatt kellett elindítani - utólag bebizonyosodott, hogy nem léteznek -, valamint, hogy Huszein ne támogathassa többé a terrorizmust.

A republikánus Greenspan megsemmisítő bírálattal illeti könyvében George Bush elnök pénzügyi működését és szinte az egekig magasztalja Bill Clinton volt demokrata párti elnököt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS