2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brit lap szerint bin Ladent félreállították

2007. szeptember 17. 10:03, utolsó frissítés: 10:03

Már nem Oszama bin Laden irányítja ténylegesen az al-Kaidát, hanem helyettese, Ajmán az-Zavahiri, aki Nagy-Britannia és Amerika elleni, összetett terrortámadások végrehajtására alkalmas szervezetté építette újjá a terrorhálózatot - írta a The Sunday Telegraph. A legnagyobb konzervatív vasárnapi brit lapnak hírszerzési források azt mondták: bin Laden már több mint két éve nem elnökölt az al-Kaida irányítótanácsának ülésein.

A brit és az amerikai titkosszolgálatok úgy tartják, hogy ismét jelen van Pakisztán törvények által nem uralt törzsi területein egy olyan terrorsejt-hálózat, amelyet az al-Kaida központi parancsnoksága pénzel és ellenőriz. Zavahiri dolgát megkönnyítette az is, hogy 2006 márciusa, vagyis csaknem másfél éve az al-Kaida egyetlen jelentősebb vezetőjét sem sikerült elfogni - áll a The Sunday Teleghraph ismertetésében.

A lap által idézett egyik vezető amerikai terrorszakértő azt mondta: továbbra is Oszama bin Laden a "márkanév", de az-Zavahiri a nagy stratéga, aki átvette az al-Kaida irányítását. Az ebben a hónapban nyilvánosságra került új videóüzenetek ellenére bin Laden már nem jelentős tényező a döntéshozatalban és a propaganda-hadjáratban - mondta az amerikai forrás.

A londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS), amely épp a hét közepén adta ki éves globális stratégiai helyzetértékelését, a nemzetközi terrorizmusról szóló fejezetben megállapította: az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek nem sikerült halálos csapást mérniük az al-Kaidára, amely az egyre gyarapodó bizonyítékok szerint megőrizte képességét nagyszabású támadások kitervelésére és végrehajtására a nyugati világ ellen.

Az IISS szerint az al-Kaida ideológiája olyan mély gyökereket eresztett, hogy évtizedekbe telik kiirtása, és az iszlám terrorizmus ma nagyobb fenyegetést jelent, mint valaha. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS