2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nukleáris anyagot semmisített meg Izrael a szíriai akcióban?

2007. szeptember 17. 09:27, utolsó frissítés: 09:27

Észak-koreai nukleáris alapanyagokat rejtő raktárt semmisíthetett meg minapi, rejtélyek övezte szíriai rajtaütése során az izraeli légierő - írta izraeli és amerikai forrásokat idézve a The Sunday Times.

Szíriai bejelentés szerint - amelyet amerikai részről is megerősítettek - izraeli harci repülőgépek szeptember 6-án hatoltak be a szír légtérbe.

Izrael az akció tényét sem ismerte el hivatalosan, de a vezető brit lap részletes beszámolója szerint összehangolt támadásról volt szó, amelyet izraeli kommandósok a földről segítettek.

A The Sunday Times forrásai szerint a rajtaütést már tavasz óta tervezték. Ennek előzményeként Meir Dagan, az izraeli hírszerzés, a Moszad vezetője bizonyítékokat tárt Ehud Olmert kormányfő elé arról, hogy Szíria "nukleáris eszközt" akar vásárolni Észak-Koreától.

Dagan attól tartott, hogy egy ilyen eszközt észak-koreai fejlesztésű Scud-C rakétára lehet majd szerelni. "Ez lett volna Szíria pusztító erejű meglepetése Izrael számára... azt már jó ideje tudjuk, hogy Szíriának halálos vegyi robbanótöltetei vannak Scudokon, de Izrael nem tudna létezni annak ismeretében, hogy (Szíriának) atomtöltete is van" - mondta a brit lap izraeli forrása.

A beszámoló szerint az izraeli légierő egy szárazföldi kommandója már egy nappal a támadás előtt a helyszínen volt, elhelyezkedett a nagy földalatti raktár közelében, és lézerirányítással segítette az érkező F-15-ösöket. Hírszerzési források "igen sikeresnek" nevezték az akciót.

A lap szerint az izraeliek már egy ideje figyelték a Szíria északi részén lévő üzemet, amely hivatalosan mezőgazdasági kutatóközpontként működött. Izraeli források szerint a júniusban felbocsátott, Ofek-7 jelű izraeli műhold figyelési tevékenységét is átirányították Iránról Szíriára.

A The Sunday Times szerint a "széles körű kételyek miatt" mind kevesebb a hitele annak a változatnak, hogy az izraeli légierő olyan fegyvereket semmisített meg, amelyeket a Hezbollah libanoni síita milíciának szántak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS