2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az osztrák kancellár ellenzi az EU-ba történő bevándorlás lazítását

2007. szeptember 17. 09:22, utolsó frissítés: 09:22

Az osztrák kancellár ellenzi, hogy lazítsanak az Európai Unió bevándorlási szabályain, lehetővé téve a külső munkaerő szabadabb beáramlását a közösség országaiba.

Alfred Gusenbauer
vasárnapi tévényilatkozatában egyértelműen nemet mondott arra az elképzelésre, hogy - amerikai mintára - hozzanak létre európai uniós kékkártyát, amelynek birtokában az EU-n kívüli országokból érkező külföldiek megkötés nélkül vállalhatnának munkát a közösség államaiban, jóllehet csak meghatározott időre. Leszögezte, álláspontja az, hogy Ausztriának magának kell eldöntenie, kit enged be és kit nem a munkaerőpiacára.

Legutóbb az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke, Franco Frattini beszélt arról, hogy az uniónak enyhítenie kell a bevándorlási korlátozásokon, mert különben lemarad a szakképzett munkaerőért folytatott világméretű versenyben.

Gusenbauer szerint hibás lépés lenne, ha a kártya segítségével megengednék a kívülről érkezőknek, hogy szabadon hozzáférhessenek az unió egész munkaerőpiacához. Ausztria kizárólag azokat fogja beengedni, akikre szüksége van - mondta, hozzátéve, hogy csupán a munkanélküliek számát gyarapítanák azok, akiknek esélyük sem lenne arra, hogy elhelyezkedjenek az alpesi országban.

Úgy vélte, hogy az Európai Uniónak a bevándorlás szabályainak lazítása helyett inkább két egyéb feladatra kellene összpontosítania. Egyrészt a munkanélküliség további csökkentésére az unión belül, másrészt pedig a munkaerőpiac teljes megnyitására a közép- és kelet-európai EU-tagországok előtt, amely 2011-ben esedékes. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS