2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

200 embert vettek őrizetbe a washingtoni háborúellenes tüntetésen

2007. szeptember 16. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

Mintegy 200 embert vettek őrizetbe szombat este azon a washingtoni tüntetésen, amelyen több ezren követelték az amerikai csapatok Irakból való hazahívását és George Bush amerikai elnök leváltását.

Az "Answer Coalition" ("A válasz koalíciója") nevű háborúellenes szervezet által életre hívott menet, amelyben legalább 6000-en vettek részt, a Fehér Háztól az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitoliumig vonult. Az őrizetbevettek között háborús veteránok is voltak, olyanok is, akik még Vietnamban harcoltak. A rendőrség könnygázzal igyekezett szétoszlatni a tömeget.

A tüntetésre három nappal azután került sor, hogy Bush elnök bejelentette: 2008 nyaráig legalább 21 500 katonát hazahív az Irakot megszálló jelenlegi 168 ezerből.

A megmozdulás szóvivői között ott volt Cindy Sheehan, aki 2005 nyarán azzal vált a békemozgalom jelképévé, hogy egy hónapig táborozott Bush elnök texasi ranche előtt, magyarázatot követelve fia haláláért. Az Irakból hazatért katonák arról számoltak be, hogy a közép-keleti országban a valóságos helyzet "teljesen más", mint amit David Petraus tábornok, a megszálló erők parancsnoka az amerikai kongresszus elé tárt jelentésében.

"Egy évig voltam Abu Graibban és Fallúdzsában. Azt mondták, hogy küldetésünk az ország stabilizálására. De valójában nem építettünk újra semmit, csak magunkra haragítottuk a lakosságot" - jelentette ki egyikük. Többen bírálták a demokrata párti képviselőket, hogy nem tesznek semmit a háború ellen, és felhívták a figyelmet arra is, hogy végzetes lenne, ha az Egyesült Államok Iránnal egy újabb háborúba keveredne. (MTI/dpa/ITAR-TASZSZ/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS