2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csapody: ha nem lehet MÁÉRT, legyen KMKF!

2007. szeptember 16. 03:34, utolsó frissítés: 03:39

Mivel nincs reális lehetőség a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) összehívására, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) kellene fejleszteni - mondta Csapody Miklós MDF-es politikus szombaton az MTI-nek.

"A Magyar Demokrata Fórumot kizárólag az eredmény érdekli, kizárólag a nemzetpolitikai törekvések hatékonysága és nem a pártpolitikai csatározások visszamenőleges folytatása. Elítéljük a MÁÉRT felszámolását és elvárjuk a kormánytól a KMKF támogatását" - hangsúlyozta az MDF szakpolitikusa. Hozzátéve: mindenképpen szükség van intézményesített magyar-magyar párbeszédre.

Csapody Miklós szerint nem megszüntetni, hanem megreformálni kellett volna a MÁÉRT-et, a testület ugyanis valóban belpolitikai csatározások színterévé vált. A Magyar Állandó Értekezlet megszüntetése azt eredményezte, hogy mindenféle fórumok és ellenfórumok születnek a határon túli magyarok és az anyaország közötti kapcsolattartás jegyében.

A Magyar Állandó Értekezlet ügye, amelynek létrehozásáról 1999 márciusában hozott döntést az Országgyűlés, lezárult, ezért a kormánynak most a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma mögé kellene felsorakoznia. A fórumnak pedig ki kellene alakítania annak politikai kereteit, hogy a parlamenti képviselőket tömörítő szervezet munkájában részt vehessen a kormány is - hangsúlyozta.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője pénteken újságíróknak úgy nyilatkozott: örülnek annak, hogy a KMKF-en elfogadott nemzetpolitikai stratégia tulajdonképpen feléleszti tetszhalotti állapotából a Magyar Állandó Értekezletet, amelyet már hosszú idő óta nem hív össze a kormány. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS