2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisebbségbe került a síita koalíció Irakban

2007. szeptember 16. 03:30, utolsó frissítés: 03:36

A Muktada asz-Szadr radikális hitszónok vezette iraki mozgalom kilépett a kormányt támogató síita parlamenti koalícióból - jelentette be a szervezet politikai bizottságának vezetője szombaton Nedzsef síita szent városban tartott sajtóértekezletén.

Ezzel Núri al-Máliki miniszterelnök kormányzó koalíciója a parlamenti helyeknek csak kevesebb mint felét birtokolja már, de a hatalomban maradhat, ha a maréknyi független képviselő támogatja.

Liva Szumajszim, a szadrista mozgalom politikai bizottságának vezetője közölte: a bizottság azért határozott így, mert "nincs látható jele annak, hogy követeléseiknek a síita koalíció eleget tenne".

Már napközben Szaláh Obeidi sejk, Szadr mozgalmának egyik tisztségviselője bejelentette, hogy a mozgalom kilép a koalícióból, és erről este sajtóértekezletet tartanak. Közölte, hogy a kilépés mögött a síita koalíció döntései és a "más szövetségek kötésére irányuló mesterkedései állnak".

A Núri al-Máliki miniszterelnök kormányának többségét adó síita koalíció szombatig három formációból állt: Szadr mozgalmából, a kormányfő vezette Dava pártból és az Iraki Iszlám Legfelsőbb Tanácsból. Egy negyedik síita erő, a Fadila párt már több hónappal ezelőtt kilépett a szövetségből. "Szadr mozgalma hamarosan tanácskozik a Fadila párttal jövőbeni közös stratégiájukról" - tette hozzá Obeidi.

A síita koalíciónak így most már csak 136 képviselője van a 275 fős parlamentben, ami kettővel kevesebb, mint ahány az abszolút többséghez kell. Szadr mozgalmának 32 képviselője van a törvényhozásban, és van hat minisztere a kormányban, akik azonban már április óta nem vesznek részt a kabinet munkájában, tiltakozásul amiatt, hogy a kormányfő nem hajlandó határidőt szabni az amerikai erőknek az országból való kivonulásra.

Augusztus közepén a Dava párt és az Iraki Iszlám Legfelsőbb Tanács politikai megállapodást kötött a két fő kurd párttal, ami méltatlankodást váltott ki Szadr mozgalmából és a szunnita pártokból is.

A szadrista mozgalom ezenkívül követelte, hogy a kormány objektíven vizsgálja ki azokat a véres incidenseket, amelyek augusztus végén történtek Kerbela síita szent városban. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS