2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csendes kormányellenes tüntetés Budapesten

2007. szeptember 16. 03:26, utolsó frissítés: 03:37

Viszonylag csendesen tüntettek a kormány ellen szombaton Budapesten; Bayer Zsolt publicista, a Budai Várban rendezett tiltakozó demonstráció fő szónoka arról beszélt, hogy nincs itt az ideje a forradalomnak.

Mintegy hatszáz tüntetőt vonzott a Hősök terén a délelőtt tíz órától este nyolc óráig nemzeti nagygyűlésnek nevezett szónoklatsorozat. Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtatók időnként a miniszterelnök és a kormány távozását követelő jelszavakat kiabáltak.

Felszólalt többek között Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki a rombolás és a hazugság elleni összefogást sürgetette. Kalmár László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 képviselője úgy fogalmazott: "akinek nem tetszik az árpádsávos zászló, az keressen magának másik országot". Ő azzal tette nevét ismertté a sajtóban, hogy kártérítési pert indított a kormányfő és a pénzügyminiszter ellen közérdekű adatok eltitkolása miatt.

Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész beszédében védelmébe vette a Magyar Gárdát. Mindenkit arra szólított fel, hogy bátran merje vállalni nemzeti radikalizmusát, és elutasította Sólyom László köztársasági elnöknek az árpádsávos zászló mellőzésére tett felhívását. A református lelkész "szociopata állatnak" nevezte a miniszterelnököt.

Gaudi Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi tagja szerint jól állnak a tavalyi tüntetések, zavargások során letartóztatott személyek védelmével, az őrizetbe vett hetven ember egyharmada már szabad. Hozzátette: sokan még börtönben ülnek, köztük az a fiatal rendőr, aki részt vett a tüntetésekben.

A rendezvény biztosítását a Pannon Nemzeti Gárda vállalta, nemzeti karszalagos aktivistáik fekete pólót viseltek. Az egyik felszólalót kijavították, amikor az összekeverte őket a Magyar Gárdával. Hozzátették azonban, hogy ők is nemzeti érdekeket képviselnek, ami pozitív dolog, bármilyen gárdáról legyen is szó.

Délután mintegy kétszáz ember a Hősök teréről átment Budára, ahol a várban, a köztársasági elnök hivatalának otthont adó Sándor-palota előtti Szent György téren mintegy ötezer ember vett részt az országos tiltakozási demonstráción.

A Bayer Zsolt előtt felszólaló szónokok Gyurcsány Ferenc és kormánya reformintézkedéseit bírálták, különösen az oktatás és az egészségügy területeit érintő reformokat. Papp Lajos szívsebész egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány rossz intézkedéseinek hatására évente több száz orvos és nővér hagyja el az országot.

A Sándor-palotánál sok árpádsávos zászlót lehetett látni, de a főként idősebb emberekből álló hallgatóság nem igazán kiabálta a kormányellenes tüntetéseken már megszokottá lett jelszavakat.

Mire a Szent György tér békésen kiürült, a Hősök teréről mintegy 150 ember indult el a Belvárosba, a Vértanúk terére. Ide este kilenc órára érkeztek, ahol közel százan már vártak rájuk.

Kisebb izgalom akkor támadt, amikor a rendőrök figyelmetlensége miatt a Kossuth tér és a Vértanúk tere találkozásánál felállított kordont a tüntetők egy kisebb csoportja két oldalról megkerülte, és mintegy 30-40 ember bejutott a Kossuth Lajos térre. Őket egyenként tessékelték ki innen, vissza a Vértanúk terére.

Tíz órára a téren maradt tüntetők száma mintegy száz főre csökkent. A tüntetés nem sokkal fél tizenegy után, a tervezettnél korábban ért véget. A rendőrök háromnegyed tizenegykor végleg elkezdték bontani a kordonokat, a Vértanúk terén tucatnyi fiatal beszélgetett egymással. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS