2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zubkov az új orosz miniszterelnök

2007. szeptember 15. 14:14, utolsó frissítés: 14:14

Viktor Zubkov, akinek orosz miniszterelnöki kinevezését az állami duma pénteken jóváhagyta, aznap délután már hozzá is fogott az új tisztségével járó teendők ellátásához.

Vlagyimir Putyin
elnök a duma szavazását követő egy órán belül aláírta a Zubkov kinevezéséről szóló rendeletet.

Az elnök közben újabb találgatásokra adott okot azzal, hogy egy vitaklubban kérdésre válaszolva kijelentette: Zubkovot igen tisztességes embernek tartja, és úgy véli, indulhat az elnöki tisztség elnyeréséért. (Mindeddig Szergej Ivanov és Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyetteseket tartották esélyesnek Putyin helyének betöltésére, és Zubkov jelölése a kormányfői tisztségre éppen azzal adott okot különféle lehetséges forgatókönyvek felvázolására, hogy nem világos, Putyin elnök szándéka szerint az a feladata, hogy tartsa az eddigi irányvonalat a választások és az elnökválasztás után is, vagy hogy elnök legyen, s ebben az esetben később esetleg átadja a helyét az újból induló Putyinnak.)

Zubkov a dumában, a szavazás előtti rövid beszédében többek között a hadiipari komplexum fejlesztését és az innovatív gazdaság megteremtését jelölte meg az ország kiemelt fontosságú feladataként. Szólt számos gazdasági kérdésről, továbbá ígérte, hogy a kormányban végrehajtja a szükséges személyi változtatásokat, megkülönböztetett figyelmet szentel a gazdasági és közéleti stabilitás fenntartásának, hogy a kormány hamarosan a nyugdíjak emeléséről szóló törvényt terjeszt az Állami Duma elé, és rámutatott: feltétlenül meg kell találni a makrogazdasági stabilitás megőrzése mellett az adócsökkentés lehetőségét.

Hangsúlyozta: szükségesnek tartja, hogy mielőbb korrupció-ellenes törvényt dolgozzanak ki, a korrupcióról ugyanis sok szó esik, de nem határozták meg pontosan, és senki nem tudja, hogy lehetne ellene küzdeni, márpedig a korrupció áthatja a társadalmat és megfojthatja Oroszországot - mondta. Egyben javasolta egy külön szervezet létrehozását a korrupció elleni harcra.

Kinevezését a kommunista párt (KPRF) és a Haza (Rogynia) - Orosz hazafiak nemzeti-baloldali párt nem támogatta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS