2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szlovákia legfőbb ügyészsége a Malina Hedvig elleni feljelentés ügyében nyomoz

2007. szeptember 14. 12:57, utolsó frissítés: 12:57

A továbbiakban Szlovákia legfőbb ügyészsége nyomoz majd Malina Hedvig ügyében, de nem a lány panasza nyomán indult, majd sietősen lezárt nyomozás esetleges újraindításának, hanem a lány elleni feljelentésnek a tárgyában.

Az ügyészségi nyomozócsoport létrehozásáról rendelkező Dobroslav Trnka legfőbb ügyész döntését csütörtökön kora este jelentette be szóvivője, Jana Tökölyová, de a közlésből akkor még nem lehetett elég egyértelműen tudni, hogy az ügyészség a sértett panasza nyomán sietősen lezárt nyomozás lehetséges felújításában lesz-e hivatott eljárni, vagy a Malina Hedvig elleni vádindítvány helytállóságával kapcsolatosan készül-e vizsgálódni. Később tisztázódott: az ügyészség a Malina Hedvig elleni feljelentéssel összefüggő további részletekre kíváncsi.

Trnka csütörtökön délután igen szűkszavú nyilatkozatban közölte egy kereskedelmi rádióval, hogy miután áttanulmányozta a nyitrai ügyészségtől és a rendőrségtől bekért aktákat, arra a megállapításra jutott, hogy "az ügyészség és a rendőrség egyként eljárási hibákat vétett."

A lány ellen tavaly augusztus 25-én megesett támadás ügyét két hét elteltével a rendőrség azzal zárta le, hogy nem történt meg, az egészet csak Malina Hedvig találta ki. Később Hedvig ellen - két lakossági feljelentés alapján - a rendőrség vádindítványt nyújtott be az ügyészségnek, melyben a hatóság megtévesztésének gyanúját fogalmazta meg, azt állítva, hogy Hedvig meg nem történt támadással állt elő, s mert az akkori vallomását esküvel erősítette meg, fennáll a hamis eskü gyanúja. Az egyik feljelentő azóta öngyilkos lett, a másikról kiderült, hogy korábban a szlovák titkosszolgálat állományához tartozott.

Tökölyová tájékoztatása szerint a legfőbb ügyész arra a megállapításra jutott, hogy "a sértett panaszfelvételi vallomását rögzítő jegyzőkönyvben olyan bizonyítékokat is rögzítettek, amelyeket a nyomozás folyamatában nem ellenőriztek, márpedig a hamis vallomás ügyében folyó büntetőeljárás során ezt is meg kell tenni." Mint mondta, az ügyészség minden, a sértett mellett és ellen szóló bizonyítékot egyként köteles felsorakoztatni.

Robert Fico
kormányfő a minap kijelentette: a Malina Hedvig ügyet egyes érdekkörök azért tartják napirenden, hogy megbuktathassák a kormányát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS