2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush: 22-25 ezres csapatcsökkentés

2007. szeptember 14. 12:52, utolsó frissítés: 12:52

George Bush további türelmet és áldozatvállalást kért csütörtök este az amerikai néptől az iraki háború folytatásához, ismételten hangoztatva, hogy az arab országban zajló katonai műveletek az Egyesült Államok biztonságát szolgálják. Az országosan közvetített televíziós beszédből kiderült: Bushnak nincs szándékában "drámai mértékben" módosítani eddigi háborús politikáján.

Bush a Fehér Házból, az ovális irodából intézett lelkesítőnek szánt beszédet a háborúért már régóta nem lelkesedő amerikaiakhoz. Szinte ugyanazokat a szavakat használta, amelyeket még januárban, a csapaterősítési hullám előtt mondott: türelmet, áldozatvállalást és elszántságot kért. Az elhúzódó háborúval kapcsolatos csalódottságot elhárítva azt mondta: "sosem késő eredményeket elérni, csapást mérni az al-Kaidára, előmozdítani a szabadságot".

Közölte, hogy elfogadja David Petraeus tábornoknak, az iraki amerikai haderő főparancsnokának fokozatos csapatcsökkentési javaslatát, és karácsonyig már 5700 katona hazatérhet. Petraeusszal szemben, aki jövő nyárig 30 ezer katona kivonásáról beszélt, Bush csak annyit mondott, öt dandárral csökkenhet a haderő. (Elemzők szerint ez 22-25 ezer katonát jelenthet a kiegészítő egységekkel együtt, mivel egy dandár 4000 katonából áll.)

"Az iraki csapatlétszámot illető döntéseimben az az elv vezérel, hogy a sikerek nyomán lehet visszatérni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy minél nagyobb sikereket érnek el a csapatok, annál több katonát lehet majd kivonni. Leszögezte ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok iraki szerepvállalása túl fog nyúlni az ő elnökségén.

George Bush arról is beszélt, hogy kompromisszumnak tartja a fokozatos létszámcsökkentés stratégiáját, amely "hidat építhet" azok közé, akik teljes csapatkivonást, a háború lezárását követelik, illetve akik elengedhetetlenül szükségesnek tartják az iraki sikereket Amerika biztonságához.

Bush elismerte, hogy az iraki kormány nem teljesítette a politikai megbékélés és biztonság terén kijelölt célokat. Pozitív jelként említette viszont, hogy a kormány elfogadta a költségvetést és megkezdődött az olajbevételek szétosztása a tartományok között. A vidéken már megkezdődött változásoknak Bagdadba is el kell érniük - fogalmazott.

Bush azután mondott beszédet, hogy Petraeus tábornok Ryan Crocker bagdadi amerikai nagykövettel közösen ezen a héten terjesztette elő a kongresszusban bagdadi helyzetjelentését. Értékelésük szerint Bush csapaterősítési taktikája katonai sikereket hozott, az erőszak mérséklődött, ami megalapozhatja az arab ország politikai és gazdasági stabilizációját.

Nancy Pelosi demokrata házelnök kijelentette: az amerikaiak már régóta nem hisznek Bush elnöknek, akinek a szavai soha nem tükrözték a valóságot. Barack Obama szenátor, elnökjelölt-aspiráns ugyanakkor világossá tette: a háború mérhetetlen népszerűtlensége ellenére a Demokrata Párt nem tud a csapatkivonási menetrendről törvényt elfogadtatni, mert a szenátusban nem képes megszerezni az elnöki vétó leküzdéséhez szükséges kétharmados többséget.

Az NBC és a The Wall Street Journal közös friss felmérése szerint az amerikaiaknak mindössze 30 százaléka helyesli Bush Irak-politikáját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS