2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Konfrontatív" Kubis szerint a szlovák-magyar megbékélési tervezet

2007. szeptember 14. 11:07, utolsó frissítés: 11:07

Elutasítóan nyilatkozott a szlovák külügyminiszter a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) magyar-szlovák megbékélési indítványáról. Ján Kubis úgy vélte, hogy az indítvány "konfrontatív és feszültséget gerjesztő". A szlovákiai magyar pártot szerinte nyilvánvalóan az a szándék vezérli, hogy újból felvesse a Benes-dekrétumok ügyét, s ez egészen más fénybe állítja be javaslatot.

Kubis a SITA hírügynökség jelentése szerint kijelentette, hogy tárcájának nem áll szándékában megbékélési nyilatkozatot kezdeményezni. "Egyetlen okát sem látjuk annak, hogy ez tegyük" - mondta a külügyminiszter. Az MKP tervezetének előterjesztési módját is bírálva emlékeztetett arra, hogy az ilyen szándékokat megelőzően mindkét érintett országban megfelelő előkészítésre, politikai egyeztetésekre van szükség.

Kubis szerint az MKP "megbékélésről beszél, valójából azonban konfliktust akar." Csütörtökön, még Kubis nyilatkozatát megelőzően Göncz Kinga magyar külügyminiszter helyeselte a megbékélési dokumentum szövegtervezetét.

Az MKP még a múlt hét végén jelezte: Szili Katalin magyar és Pavol Paska szlovák házelnökhöz megbékélési nyilatkozatot juttat el, amely lezárná a két nemzetet ért történelmi sérelmek felemlegetését. A szlovák kormánypártok vezetői már a hét végén, a dokumentum ismerete nélkül is elvetették, hogy a szlovákok bocsánatot kérjenek a magyaroktól, azt azonban igen határozottan fogalmazták meg, hogy a szlovákoknak kijár a magyar bocsánatkérés.

Robert Fico kormányfő "égbekiáltó pimaszságnak" nevezte, hogy magyar részről ilyen elvárást merjen bárki is megfogalmazni. Vele azonos véleményt mondott két koalíciós partnerpártjának vezetője, Vladimír Meciar és Ján Slota is. Pavol Paska a szövegtervezetet átvételekor időszerűtlennek nevezte.

Ekkor már tudni lehetett, hogy Slota pártja a parlament most elkezdődött ülésszakán olyan parlamenti határozatot készül - nagy eséllyel - elfogadtatni, melyben a szlovák törvényhozás kimondaná a szlovákiai magyarok II. világháború utáni meghurcoltatását a kollektív bűnösség elvei alapján törvényesítő Benes-dekrétumok hatályának érvényességét.

Az SNS kezdeményezése ellen az MKP csütörtök felemelte a szavát, mondván, hogy Robert Fico a provokációktól vissza nem riadó koalíciós partnereinek túszává válik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS