2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Putyin ellenzi a kötelező vallásoktatást az iskolában

2007. szeptember 14. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

Vlagyimir Putyin orosz államfő állást foglalt a kötelező vallásoktatás bevezetése ellen. Az elnök kijelentette: véleménye szerint semmiképpen nem szabad utasítással bevezetni a vallási témák oktatását az iskolákban.

Az elsőbbséget élvező nemzeti tervek megvalósításáról csütörtökön Belgorodban tartott értekezleten Szergej Baburin, a Nemzeti Szövetség párt vezetője kérte Putyint, nyugtassa meg azokat, akik aggódnak "az ortodox kultúra alapjai" és "a világvallások története" tantárgyak eltűnése miatt.

Putyin rámutatott: "Nálunk az alkotmány rögzíti az állam és az egyház különállását". Majd utalt arra, hogy maga is ortodox hívő, és kifejtette: a vallási tárgyak kötelező bevezetéséhez alkotmánymódosításra lenne szükség, szerinte azonban ezzel most nem kell foglalkozni. "Ha arról van szó, hogy gyerekeinket a vallások szellemében neveljük, azt támogatom, de ehhez meg kell találni azt a formát, amely az egész társadalom számára elfogadható" - mondta.

A kérdésről Oroszországban egy ideje heves vita dúl: az ortodox egyház azt követelte, hogy az iskolákban már idén szeptember 1-jétől vezessék be kötelező érvénnyel Az ortodox kultúra alapjai című tantárgyat. Ebben nem talált egyértelmű támogatásra, ugyanis Oroszországban nagyon sok vallás hívői élnek, s ők bírálják az ortodox vallás ilyesféle előnyben részesítését.

Az értelmiség jelentős része - köztük azok a neves tudósok, akik augusztusban levélben fordultak Putyin elnökhöz -, eleve úgy véli, hogy a világi iskolákban a tudományosan megalapozott ismereteket kell tanítani. (Erre az egyház azzal érvelt, hogy a tudomány még soha nem tett boldoggá senkit.)

Augusztus végén az egyház részéről már elhangzott olyan javaslat, amely remélni engedte a vita lezárását - nevezetesen hogy választható tantárgyként vezessék be az ortodox kultúra alapjait -, de a jelek szerint a kérdés nem oldódott még meg.

Az orosz lapok közben a minap beszámoltak egy Szibériában történt esetről: az idézett helyen már bevezették a vallásoktatást, s amikor egy protestáns családból származó első osztályos kisfiú nem volt hajlandó az óra előtti ortodox imádkozásban részt venni, osztálytársai a tanítás után úgy megverték, hogy orvosi ellátásra szorult. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS